Megkezdték a lárvagyérítést

2020.04.15. 16:30

Biológiai szert vetnek be a szúnyogok ellen

Országosan április elején kezdődött a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés, Szegeden március végén indult a lárvairtás, amihez baktériumfehérjét használnak. A szer a szúnyoglárvák 90 százalékát elpusztítja.

Farkas Judit

Illusztráció: Pixabay

Országosan megindult a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés április 3-án, a katasztrófavédelem közleménye szerint a Velencei-tónál kezdtek. Megkérdeztük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóját, mire számíthatnak a lárvák Szegeden és környékén?

– A lárvafelmérés már februárban elindult, az irtás pedig március végén – mondta a cég vezetője. A sokévi átlag szerint az első lárvairtást a nőnap környékén végzik. A vizek felmelegedésével kezdenek kelni a peték, ehhez igazítják a védekezést. A feladatok elvégzését a vírus okozta veszélyhelyzet sem befolyásolja.

– Társaságunk 2012-től kezdte meg a biológiai szúnyoggyérítésre való áttérést. Jelenleg 300 GPS-koordinátákkal azonosított víztestet, szúnyoglárva-tenyészőhelyet tartunk nyilván és ellenőrzünk a város közigazgatási határán belül, és ha kell, kezelünk rendszeresen – foglalta össze Makrai László a módszer lényegét. Mivel folyamatosan gátolják a rovarok szaporodását, az ezekről az élőhelyekről származó fajok már kedvező körülmények között sem tudnak robbanásszerűen elszaporodni. A Vectobac nevű készítményt, aminek hatóanyaga egy baktériumfehérje, ladikból vagy háti permetezőből juttatják ki a környezetbe – de csak oda, ahol lárvafejlődést tapasztalnak. A szer általában a lárvák 90 százalékával végez.

Más a helyzet a hullámtérrel, ami néhol nehezen járható. Ez az élőhely az irtás szempontjából problematikus, de a Tiszán idén nem volt olyan komolyabb árhullám, ami a kubikgödröket megtöltötte volna vízzel.

– Ha szükséges, jól lokalizálható területeken, leginkább a Tiszához, Maroshoz közel, földi kémiai melegködképzéssel védekezünk a hullámtérben szaporodó fajok ellen. Ez a készítmény továbbra is rendelkezik a szükséges engedélyekkel – tudtuk meg a környezetgazdálkodás igazgatójától. A légi permetezést ezzel a hatóanyaggal idén már nem engedélyezi az Európai Unió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában