Szakértő válaszol

2020.04.27. 14:42

Csupor Dezső: a maszkviselés nem egy furcsa hóbort

Hordjunk maszkot, vagy ne hordjunk? Milyen védőeszközt viseljünk? Megfelelő biztonságot nyújt-e az otthon készült? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Csupor Dezsőtől, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar docensétől.

K. A. R.

Csökkenthető a fertőzés, ha mindenki maszkot visel.

Fotó: Frank Yvette

– Bizonyítottan képes csökkenteni a megfertőződés kockázatát a maszk, főleg ha sebészeti maszkról van szó – hangsúlyozta Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar docense, aki videóban érvelt a maszk mellett. A szakember elmondta, a maszk viselése és nem viselése épp olyan megosztó kérdés hazánkban, mint hogy valaki a Fradinak vagy az Újpestnek szurkol, a szegedi vagy a bajai halászlét kedveli.

Csökkenthető a fertőzés, ha mindenki maszkot visel. Fotó: Frank Yvette

Az otthon gyártott maszk is segít

Videójában kiemelte, az adatok szerint van értelme az otthon készült maszkot hordani, mert valamennyi védelmet biztosít, bár nem olyan szinten, mint a sebészi maszk. Az otthon gyártott a sebészetihez képest körülbelül egynegyednyi védelmet nyújt. Hozzátette, aki maszkot visel, kisebb eséllyel fertőz meg másokat. Rámutatott: aki a koronavírus bármely tünetét észleli magán, vegyen fel sebészeti szájmaszkot.

Az egészségügyi dolgozókat segítve

Mint mondta, a kialakult helyzetben mindenki a legjobb ajánlásokat követi, ezek leginkább a maszk viselése ellen szólnak, vagyis hogy az egészséges emberek ne hordják. Hozzátette, ezeket az ajánlásokat a kereskedelmi forgalomban kapható maszkok ügyében fogalmazták meg akkor, amikor még kis mértékben volt beszerezhető a védőeszköz, hiszen az volt a cél, hogy főként azok jussanak hozzá, akik az egészségügyben dolgoznak, fertőzött beteget kezelnek.

Ezzel magyarázható a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása is, miszerint csak akkor vegyünk fel maszkot, ha légzőszervi tüneteink vannak, az egészséges személyek pedig ne hordják, mert nem alkalmas a megelőzésre. Ez igaz, de ha mindenki feltenné a védőeszközt, akkor csökkenthető lenne a fertőzések száma – jegyezte meg a docens.

Az otthon készült maszk is nyújt valamennyi védelmet. Fotó: Frank Yvette

A koronavírus hordozóinál akár 10–14 nap is eltelhet tünetmentesen, viszont egy köhintéssel vagy egy tüsszentéssel is terjeszthetik a kórokozókat – tájékoztatott Csupor Dezső.

Maszkban is tartsuk be a szabályokat

Figyelmeztetett: a maszkviselés nem hóbort, bizonyítottan képes csökkenteni a megfertőződés kockázatát, így az otthon készült is a prevenciót szolgálja. Azonban attól, mert maszkot hordunk, még ugyanúgy be kell tartanunk a biztonsági előírásokat, vagyis a távolságtartás és a gyakori kézmosás továbbra is mindenkire vonatkozik. Továbbá ne nyúljunk az arcunkhoz akkor se, ha maszk van rajtunk. Ha mégis hozzányúlnánk, mossunk előtte kezet! Ha egyszer használatos maszkot viselünk, akkor a használat után dobjuk ki, és miután a külső részét megfogtuk, azonnal mossunk kezet – figyelmeztetett a szakember.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában