Helyi közélet

2020.04.23. 13:13

Érintésmentes kézfertőtlenítő berendezések a klinikákon

Az országban elsőként a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeit látták el a legmodernebb kézfertőtlenítő műszerekkel. Érintés nélkül, finoman permetezik a kézfelületre az alkoholos szert.

Munkatársunktól

A legmodernebb, EU-kompatibilis, szenzoros, falra szerelhető kézfertőtlenítő adagoló készülékekkel látták el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ beteg­ellátó egységeit – derült ki az intézmény beszámolójából. Egy uniós pályázatra nyújtotta be kérelmét az intézmény, amin hatvanöt darab Steripower ké­szüléket nyert el – az országban az elsők között – az SZTE.

A kézhigiénés adagolók kü­lönlegessége, hogy ellentétben a magyarországi betegellátás területén többnyire alkalmazott kézzel fogható, úgynevezett karos típusokkal, ez a készülék már teljes mértékben érintés nélkül adagolja a fertőtlenítőt. Ráadásul nem csurgatja az alkoholos szert, hanem finoman permetezi a kézfelületre.

Az egyetem közleménye szerint ennek a technológiai fejlesztésnek az előkészítése még a koronavírus-járvány megjelenése előtt elkezdődött. Fráterné Nagy Kamilla, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztály higiénikus főorvosa kiemelte, a jelen járványhelyzetben a különféle fertőzések megelőzése érdekében nagyobb jelentőséggel bír ez az eszközhasználat, biztosítja a még magasabb színvona­­lú betegellátást.

A koronavírus főként cseppfertőzéssel terjed, de képes életben maradni a felületeken, és a beteg személy légúti váladékaival fertőzött anyagok és felületek érintésével is terjedhet. Ezért a megfelelő kézhigié­nével, jelen esetben a szenzoros kézfertőtlenítő adagoló használatával csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata – nyilatkozta a Délmagyarországnak.

Az új berendezések a betegek és hozzátartozóik, valamint az egészségügyi dolgozók egészségének védelmét szolgálva a klinikai központ minden klinikáján használhatók. A legnagyobb számban a Kálvária sugárúti Járványügyi Ellátó Központban szerelték fel.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában