Izolált környezetben tudják kezelni a koronavírusos betegeket Szegeden

2020.04.06. 09:00

Felkészült az egészségügy

Több forgatókönyvvel is készül a járvány biztonságos kezelésére a szegedi egyetem – mondta lapunknak Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. A szegedi II-es Kórházat járványügyi ellátóközponttá alakították át, ahol szükség esetén 257 lélegeztetőgéppel ellátott ágy állhat a koronavírusos betegek rendelkezésére.

Hajó Edina

Szeged – 2020.04.04. Megmutattak az SZTE járványügyi részlegét a II. kórházban. A műtőket átalakították háromágyas intenzív helyiségeké lélegeztetőgépekkel és műszerekkel felszerelve. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Pillanatnyilag egy 84 ágyas lélegeztetővel ellátott intenzív osztály kiépítésén dolgozunk. Az osztályt 173 lélegeztetett in­­tenzíves ággyal tudjuk még ki­­bővíteni a II-es Kórház terüle­tén – tudatta a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Lengyel Csaba – miközben meg­­mutatta, hogyan néz ki a Jár­­ványügyi Ellátó Központ – el­­mondta, a fertőző osztály je­lenleg 27 ágyas, itt minden ágy lélegeztetőgéppel van ellátva. Emellett kialakítottak egy 15 ágyas fertőző Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályt (SBÖO), kettéválasztották a sürgősségi osztályt, a fertőzésgyanús betegeket a II-es Kórházban fogadják. Kifejtette, a végső cél az, hogy itt egy 257 ágyas intenzív osztály álljon rendelkezésre.

37 orvost helyeztek át

Hozzáfűzte, ahhoz, hogy ez mű­­ködni tudjon, a rendelkezésre álló szakembergárda ke­­vés, ezért 37 orvost, többek között szemészt, ortopédorvost, bőrgyógyászt, traumatológust csoportosítottak át, 17-et az SBÖO-ra, 20-at a fertőzőre.

– Ezeknek az orvosoknak zaj­lik a kiképzése, mert bár a fertőzés még nincs a csúcsán, fel kell készüljünk minden es­­hetőségre. Egy e-learning képzéssel (online tanulással) mindegyik kollégánk, rezidensek, szakdolgozók elsajátíthatják a lélegeztetőgép használatának alapjait. Ha több orvosra lenne szükség, természetesen mozgósítunk – fejtette ki.

Deszken is kezelhetnek koronavírusos beteget

Amennyiben a járványügyi helyzet jövőbeli alakulása szükségessé teszi, a Szegedi Tudományegyetem akár 375 lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ágy működtetésére is képes – hangsúlyozta Lengyel Csaba. Megtudtuk, az egyetem mellett a szentesi kórházat és a deszki tüdőgondozót is kijelölték koronavírusos betegek ellátására. A makói, a vásárhelyi és a szentesi kórházzal is együttműködnek a kapacitás megosztásában. A makói kórházba került például a II-es Kórházból kiköltöztetett pszichiátria.

A legtöbb fertőzött tünetmentes Szegeden

Lengyel Csaba lapunknak el­mondta, a Járványügyi Ellátó Köz­­pontban jelenleg a megyei fertőzöttek töredékét látják el, akiknek az állapota kielégítő. A többi beteg tünetei vagy nem súlyosak, vagy tünetmentesek, így ők otthonukban tartózkodnak. A Klinikai Központ vezetője kiemelte, minden ellátásuknak működnie kell, tartós egészség­károsodást nem szenvedhet senki azért, mert a járványügyi helyzet átrendezte a kapacitásokat. Fontos, hogy a klinika egyéb területén működő egységek is ellássák feladataikat.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában