Húsvétkor a füstölt sonkához édeskés kalács illik

2020.04.13. 12:03

Fontos a megfelelő idejű kelesztés, így készül a tökéletes kalács

Húsvétkor azokban az otthonokban is kerül kalács az asztalra, ahol máskor nem jellemző. Ilyenkor érdemes megadni a módját, és házilag készíteni. A népszerű makói gasztroblogger, Libor Mária, azaz Limara mutatta meg nekünk, hogyan készül az igazi foszlós kalács.

Hajó Edina

Limarától rengetegen kérnek tanácsot, hogyan süssenek igazi foszlós kalácsot.

Forrás: FOTÓ: DM

– A hagyományos húsvéti kalács szerintem édes, a füstölt sonkához ugyanis édeskés kalács illik. A tésztája tulajdonképpen ugyanaz, mint a sósnak, utóbbiba kevesebb cu­­kor kerül – magyarázta Libor Mária gasztroblogger, a kenyérsütés szakértője. Limara elárulta, több titka van az igazi foszlós, húsvéti kalácsnak. Az egyik az, hogy ő évek óta habtejszínnel készíti, így nem kell a dagasztás végén a vajat külön a tésztába adagolni.

Habtejszínnel készül a kalácstészta

– A 30-35 százalékos tejszín nem húzza le, míg a vaj képes tömörré tenni a tésztát. Ráadásul a habtejszínnel egyszerűbb is dolgozni. Én úgy szoktam, hogy 60 dekagramm liszthez 2 deciliter tejszínt, 6 deka­gramm cukrot és 1 deciliter zsí­ros tejet teszek. Ez minimum 2,8 százalékos legyen – avatott be a tökéletes húsvéti kalács re­­ceptjébe a gasztroblogger. Kerül a tésztába egy egész tojás és egy vagy két tojássárgája – többet nem szabad beletenni, mert a tojásfehérje is lehúzza a tésztát, figyelmeztet Limara –, két dekagramm friss élesztő, három evőkanál cukor és egy csapott teáskanál só. – A tejet meglangyosítjuk, abba belemorzsoljuk az élesztőt, amibe még egy teáskanál cukrot beleteszünk, majd félretesszük. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a többi cukorral és a sóval, közepébe mé­­lyedést készítünk, ide öntjük a tejszínt, a tojást, tojássárgáját és a felfutott élesztős tejet – részletezte.

Limarától rengetegen kérnek tanácsot, hogyan süssenek igazi foszlós kalácsot.
Fotó: FOTÓ: DM

Akkor jó a tészta, ha nem puha

Ekkor kezdhetjük összegyúrni, majd amikor összeállt gombóc­­cá, kitesszük deszkára, és jó alaposan kidolgozzuk. A tészta akkor jó, ha nem puha. Limara szerint sokan ott rontják el, hogy lágyra hagyják. – Persze ne legyen betonkemény, az a lényege, hogy a picit rugalmas tészta ne tapadjon a deszkára. Amikor már tele van hólyaggal, fényes, selymes tapintású a felülete, akkor letakarjuk, és 40-45 percig hagyjuk kelni – részletezte. Közben el kell döntenünk, hogyan szeretnénk fonni, lehet 3-as, 4-es, 5-ös vagy 6-os fonás, vagy akár kerek is. Ezután annyi darabra vágjuk, ahányas fonatot szeretnénk készíteni. A fonatokból először cipókat formázunk, és negyedórára letakarjuk azokat, mielőtt rudakat formázunk be­­lőlük.

Nem szabad konyharuhával letakarni

Itt is van egy fontos szabály, ne konyharuhával takarjuk le – javasolja Limara, mert az átengedi a levegőt, és kiszáradhat a tészta, egy nagyobb uzsonnástasakot vagy fóliát tegyünk rá, ettől lesz különlegesen foszlós és puha. Pihentetés után a gombócokat feltekerjük, úgy hogy ne maradjon benne buborék, amikor hosszúkás lesz a rúd, azt kezdhetjük el nyújtani, mindig a közepétől kifele. Olyan rudat kell sodornunk, aminek a közepe kicsit hasas, a két vége pedig elvékonyodik. Amikor elkezdünk fonni, érdemes meglisztezni a fonatokat, hogy kelés közben ne tapadjanak össze, mert szétrepedhet a kalácsunk.

Összeragadhatnak a fonatok

– Ha készen vagyunk a fonással, a fonatunkat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, kezdő háziasszonyoknak ajánlom a magasabb, téglalap alakú sü­tőformát, abban biztos nem esik szét a kalács. Egy egész to­­jást felverünk, nagyon vékonyan megkenjük vele a tésztát, egyből a fonás után. Arra kell ügyelni, hogy ne folyjon be a fonatok közé a tojáslé, mert akkor összeragad. Fél órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, majd még egyszer kenjük meg a tojással, ettől lesz szép fényes a héja – tanácsolta.

A friss kalács illata mindent megér

A sütőt előmelegítjük 190 Celsius fokra, 10 percig sütjük magas hőfokon, majd 170 Celsius-fokon még fél óráig. Limara azt is elárulta, attól lesz különlegesen foszlós és puha a tésztánk, ha ha­­gyunk időt a pihentetésre.

– Három, három és fél óra alatt készül el a kalács. Kell hozzá türelem, ám az ízélmény, a friss kalács illata mindent meg­­ér – fogalmazott a gasztroblogger. Azt is elmondta, ha valakinek nincs otthon tejszínje, és mégis szeretne kalácsot sütni, az tegyen a tésztába 2 deciliter zsíros tejet és 6 dkg olvasztott vajat, ám ezt csak a dagasztás végén szabad a tésztába adagolni apránként.

FOTÓ: DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában