Helyi közélet

2020.04.02. 15:01

Jelentős a veszteségük a virágárusoknak

Csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

K. A. R.

Szeged, 20200401. Hogyan érinti megyénk virágosait a vírus hatása? Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Képen: bezárt virágbolt a Vitéz utcában.

Fotó: Frank Yvette

Mint írták, a járvány miatti korlátozások az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érintik, a bevételkiesések a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók.

Lapunk kérdésére Vígh Gyöngyi, a Vitéz utcai Gyöngy­virág virág- és ajándéküzlet tulajdonosa elmondta, a nőnapi roham után újra feltöltötte az üzletét virágokkal, azonban a vírus miatt egyre kevesebben tértek be hozzá. Így a cserepes virágokat beszerzési ár alatt árusította el, illetve orvosi rendelőkben dolgozóknak, szomszédoknak és barátoknak ajándékozta. Azokat a vágott virágokat, amiket már nem tudott eladni, kitette az utcára, bárki ingyen elvihette. Hozzátette, a korlátozások után a szegedi virágüzleteknek legalább a fele bezárt, de voltak, amelyek még néhány hétig kitartottak, mint ő, de a fokozatos elárusítás után két héttel ezelőtt már neki is be kellett zárnia.

Több százezres veszteségük van az üzleteknek, az árusok pedig aggódnak, hiszen mindkét kormányzati mentőcsomagból kimaradtak, így a hiányt nincs, aki pótolja.

A Délmagyarországnak Vígh Gyöngyi elmondta, abban bíznak, hogy valamilyen módon enyhítik majd kárukat, hiszen az új koronavírus-járvány súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágottvirág- és díszfaiskolai termesztőket, továbbá a kertészeti árudákat, a kertépítőket és a virágkereskedőket egyaránt.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában