Szép bevételek

2020.04.26. 13:27

Jól tejeltek a parkolóautomaták

Csaknem 20 százalékkal több parkolási bevétel folyt be a Szegedi Közlekedési Társasághoz automatákból és parkolójegyekből tavaly, mint egy évvel korábban, pedig mindkét évben ugyanannyi fizetős hely volt Szegeden. A tömegközlekedésben pedig viszonylag sokan használták a fedélzeti jegyautomatákat.

Suki Zoltán

Jelenleg üzemen kívül vannak a parkolóautómaták.

Fotó: Kuklis István

Tegnap kellett volna tartania a következő rendes ülését a szegedi képviselő-testületnek, de ennek a koronavírus-járvány ke­­resztbe tett. A márciusban ki­­hirdetett veszélyhelyzet óta a településeken szinte mindenről a polgármesterek döntenek. Így aztán Botka Lászlónak kell elfogadnia a városi tulajdonú cégek tavalyról szóló beszámolóját is, amit mindegyik vállalkozás el­készített. Most a közlekedési cég beszámolóját néztük meg.

A Majó-Petri Zoltán ügyvezető igazgató jegyezte összefoglalóból kiderül, hogy a Szegedi Közlekedési Társaságnál (SZKT) tavaly 568 ember dolgozott, ami 13-mal több, mint az azt megelőző évben. A cégnek menetdíjakból 1 milliárd 289 millió 212 ezer forint bevétele volt, ami körülbelül 10 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban. Érdekes viszont, hogy sokkal többen vásároltak a járműveken elektronikusan, azaz bankkártyával jegyet. 2018-ban 114 ezer, tavaly pedig már csaknem 370 ezer ilyen értékesítés történt. Az utasok többsége még mindig vonaljegyet vásárol, majdnem évi egymillió darabot, havibérletből viszont csak 137 ezer 572 darab fogyott, bár a legtöbb be­vétel ebből került a céghez.

Jelenleg üzemen kívül vannak a parkolóautomaták.
Fotó: Kuklis István

A közterületi parkolás összbevétele 2019-ben több mint 1 milliárd 344 millió forint volt, ami jelentős emelkedés a 2018-as 1 milliárd 277 millióhoz ké­­pest, pedig mindkét évben ugyanannyi fizetős parkolóhely volt a városban.

És még két érdekes adat: a villamosok 2019-ben 1 millió 452 ezer 478, a trolik pedig 1 millió 902 ezer 826 kilométert futottak. Ebben benne van az is, amikor műszaki hiba vagy baleset miatt buszokkal kellett pótolni a kötöttpályás járműveket.

Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester határozati javaslatában az szerepel, hogy Botka László csaknem 5 millió forintos adózott eredménnyel fogadja el az SZKT beszámolóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában