Kötetbe szerkesztve

2020.04.08. 13:38

Kétkötetnyi történelem újságcikkekben

Néhány évtizedes kihagyással 1949 óta gyűjti a sajtómegjelenéseket az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola. Andrési Pál erdőmérnökkel, az iskola tanárával lapoztunk bele a két kötetbe.

Arany T. János

Montázs-technikával archivál Andrési Pál.

Fotó: Török János

– A Délmagyarország nehézséget okoz – sóhajtott fel Andrési Pál erdőmérnök, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola ta­ná­­ra, miközben az iskoláról szóló, lefűzött, bekötött sajtómegjele­néseket lapozgatta. A gondot pedig gyakran az okozza számára, hogy az A4-es papírlap­­ra hogyan ragassza rá a több hasáb széles Délmagyar-cikkeket. A problémát végül úgy oldotta meg, hogy az egyik ol­dalra kerül a cikk, a másikra az ahhoz kapcsolódó fotó.

Montázstechnikával archivál Andrési Pál. Fotó: Török János

100 év múlva is iskola lesz

– 1993-ban kerültem az iskolához. A következő évben jött az isteni szikra, hogy az iskoláról megjelenő különböző cikkeket el kellene kezdeni gyűjteni, hiszen a Bedő 100 év múlva is iskola lesz, tehát nekünk kell örökül hagyni információkat a máról a jövőnek.

Elkezdtem gyűjteni a cikkeket – mesélte Andrési Pál, aki az elsőre már nem emlékszik pontosan, de ta­­lán az 1994-es vadásznapról írt cikkünk lehetett, amit saját kezével elsőként vágott ki egy akkori Délmagyarból.

Bekötette a gyűjteményt. Fotó: Török János

A legrégebbi szaklap

– Vannak szakmai, erdészeti lapjaink, a legidősebbnek idén a 151. évfolyama jelenik meg, ami azt jelenti, hogy a legrégebbi magyar szaklap. Ebben is publikálunk a helyi, önkormányzati lap mellett. A Délmagyar mellett ezek a gyakoriak, amelyekben megjelenünk – la­­pozta át a kötetet a tanár úr.

– Ami az érdekes, hogy elkezdtem gyűjteni ezeket az írásokat, és közben 1996-ban elment az előző igazgató, Fröhlich András, aki 20 éven keresztül, 1976 és 1996 között vezette az intézményt. Amikor Bandi bácsi nyugdíjba készült, adott nekem néhány dossziét. Belelapoztam, és elraktam, majd csak pár év múlva derült ki, hogy néhány újságcikk van benne. A gyűjteményünk elejét ezekkel tudtam kiegészíteni, így lett az első cikk 1949-es, amit az erdészeti szaklapban publikáltak.

Egyre gyorsabban gyűlik

Már 1883-ban, az iskola megnyitójáról jelent meg cikk az iskoláról az erdészeti lapban. Amikor egyre vastagodott a gyűjtemény, 2013-ban úgy döntöttek, hogy beköttetik. Azt nevetve tette hozzá Andrési Pál, mostanában, hogy la­­punkban ilyen rendszeresen megjelennek, gyorsabban gyűlik az anyag. Már a második kö­­tet hamarabb összegyűlt, ab­­ban 2014 és 2019 között megjelent cikkek olvashatók. – Így megkockáztatom, hogy a nyugdíjig még egy kötetre valót összegyűjtünk – tette hozzá az erdőmérnök pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában