Napszínes

2020.04.02. 17:58

Megérkezett a gólya a Vadkerti térre

Szeged legismertebb gólyafészke a Vadkerti téri: minden évben megírjuk, amikor visszatérnek a lakók.

Farkas Judit

Szeged, 20200401. Nap színese: Megérkezett a gólya a Vadkerti térre. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Először a hím, aztán a nőstény, de ta­valy történhetett valami, mert csak magányos gólya mutatkozott. Idén is visszatért a hím a fészekbe, a hétvégén már saját szemünkkel láttuk, ahogy tollászkodik. Reméljük, a párja is előkerül, vagy talál új szerelmet.

Sok gólyageneráció felnövését követték már végig a kör­nyé­ken lakók. A gólyapár 2017-ben új fészket kapott, Bakacsi Gábor természetvédelmi őr építette nekik: a régi fészek ugyanis már olyan súlyosra nö­­vekedett, hogy ledőlhetett volna, és azt a kismadarak nem biztos, hogy túlélik. Türingiában találtak már fészket, amely 1592-ben épült, és még mindig használják a gólyák. A madarak elfogadták az új helyet, ne­­­velték benne a kicsiket: egyszer tanúi voltunk, amint egy szerencsétlen békát próbáltak hárman megvacsorázni.

Celebgólyák máshol is él­­nek a megyében: egy röszkei fé­­szekben évek óta online valóságshow zajlik. 2017 áprilisában azt is láthattuk, amint nyakig a hóban ülve melengette a gólya a tojásokat. Ásotthalmon Matyi telelt át kilencedik alkalommal, akit jól ismernek a gátsori kocsma törzsvendégei. Móra Ferenc írásaiból pedig tudhatjuk, hogy 1929-ben a fo­­gadalmi templom nyugati tornyán is fészket rakott egy gólyapár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában