Helyi közélet

2020.04.08. 17:52

Menyasszonyi ruha helyett maszkot varrnak

Csikós Anikó menyasszonyi ruhakölteményeit, egyedi női ruháit országszerte ismerik. Az Újszentivánon élő divattervező néhány hete úgy döntött, saját varrodájából látja el faluját védőmaszkokkal. Szegedi műhelyében százszázalékos pamutból készítik a mosható, fertőtleníthető, többször használható arcmaszkokat.

Tóth A. Péter

Mosható védőmaszkokat készítenek a varrodában.

Fotó: Csikós Anikó

– A férjem húsboltjában sok ember megfordul. Az idősek beszélték, hogy nem lehet jelenleg arcmaszkot kapni, innen jött az ötlet, hogy segítsek. Először csak tíz darab kellett az egyik néninek, majd egyre többen jelezték, szeretnének ők is maszkot – mondta az újszentiváni divattervező.

Csikós Anikó több mint két­ezer darab maszkot készített saját költségén, amelyeket a falusiaknak már elosztogatott. Kimerülőben van a munkára szánt anyagi kerete, de jóakaratú emberek segítségével hamarosan további több ezer darabot készíthetnek. Újszentivánon Putnik Lázár polgármester 1500 darabot, a helyi vállalkozók egyesülete 100 darabot, Ferenczi Ferenc, Tiszasziget első embere pedig 500 darabot rendelt a védőfelszerelésből.

Mosható védőmaszkokat készítenek a varrodában. Fotó: Csikós Anikó

 

– Ősz óta varrónőtanulók oktatásával is foglalkozunk a Horváth Mihály utcai műhelyünkben. Jelenleg online módon tartjuk a kapcsolatot tanulóimmal, de valószínűleg hamarosan be fogom hívni őket. Amennyiben vállalják – természetesen megfelelő védőfelszerelésben –, segíthetnek majd a több ezer maszk elkészítésében – tette hozzá Csikós Anikó.

A két falu mellett a deszki tüdőszanatóriumnak és más kórházi osztályoknak is küldtek már a jelenleg hiánycikknek számító maszkokból. Újszentivánon minden felnőtt lakos ingyen megkapta saját védőmaszkját.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában