A LED-es lámpák villognak, ha gyalogos halad át az átkelőn

2020.04.20. 12:05

Okoszebrával óvnák meg a gyalogosokat

Hódmezővásárhely. Okoszebra létesítésére pályázik a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Ha nyernek, a Tóalj utca és a Szentkirályi utca kereszteződésénél lévő gyalogos-átkelőhelyen alakítják ki az okoszebrát.

Kovács Erika

– Több gyalogosátkelőt is megvizsgáltunk, figyelembe véve a forgalmat, illetve a baleseti statisztikát. Végül a rendőrséggel egyetértve választottuk ki ezt a helyszínt – mondta Barák Anita, a Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda vezetője a hódmezővásárhelyi köz­­gyűlés csütörtöki, véleménye­­ző ülésén.

Hogy mitől okos a zebra, ar­­ról is szó esett. A biztonsági rendszer az útburkolatban elhelyezett LED-es prizmák villogó fénye segítségével hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy gyalogos közelít a zebra felé. Az átkelő mindkét végén, a járdán szenzoros oszlopokat helyeznek el. Azok érzékelik a gyalogosok érkezését. Ha az oszlopok között valaki áthalad, a zebra melletti lámpák villogni kezdenek. A jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogosok áthaladnak az úttesten.

A közeli Orosházán tavaly nyár óta működik egy okos­zebra egy általános iskola közvetlen közelében. A kialakítása 2,5 millió forintba került. A költségeket egy biztosítótársaság és egy cég állta. Az okos­zebra jól működik, nemcsak éjjel, hanem nappal, szikrázó napsütésben is messziről látszanak a felvillanó lámpák.

A vásárhelyi véleményező ülésen elhangzott, három új zebra kialakítása is folyamatban van Vásárhelyen, amelyeknek az engedélyezési eljárása elhúzódott. Ezeken kívül további, minimum 3 zebra meg­­világításán is javítani kí­vánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában