Játékos online vetélkedők fiataloknak

2020.04.18. 16:31

Új napirend a gyermekvédelmi szolgáltatónál

A koronavírus-járvány komoly kihívás elé állítja a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülő-családjait és az általuk gondozott több ezer gyermeket is. Munkatársaik mindent megtesznek, hogy a fiatalok mindennapjai a kijárási korlátozás ellenére a legjobb hangulatban, tartalmasan teljenek.

Hajó Edina

Fotó: Gémes Sándor

– A gyermek- és lakásotthonainkban sok száz gyermek eddig megszokott házirendjét váltotta fel egy új belső életrend. Ebben délelőtt a távoktatásban való részvételt kell biztosítanunk, délutántól pedig tematikus csoportfoglalkozásokat és egyéni foglalkozásokat nyújtunk a gondozottak számára – nyilatkozta Kothencz János főigazgató.

A Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvé­delmi Szolgáltatója több ezer férőhelyen gondoz és nevel gyermekeket és fiatalokat öt megyében. A főigazgatótól megtudtuk, a délelőtt és a kora délután a távoktatással telik a fiatalok számára, délután pedig nagy hangsúlyt fektetnek a szabad­idős programokra. A lakásotthonok digitális kapcsolatokon keresztül játékos vetélkedőket tartanak, amelyeket játékmesterek instruálnak. A nagyobb in­­tézmények belső udvarán gyakoriak a szalonnasütések, a bográcsozások, emellett az önkifejezést segítő kézműves-foglalkozásokat tartanak.

A lakásotthonokban is szervezetten folyik az új életrend. Fotó: Gémes Sándor

– Tényleg csak a fantázia szab határt a kreativitásnak, amelyet több tucat munkatársunk segít és ösztönöz. A felszabadultságot célzó kreatív élményprogramokon túl olyan terapeutikus programokat, foglalkozásokat vezettünk be, amelyek hatékony mentális támogatást adnak a fiataloknak – hangsúlyozta Kothencz. Sokat foglalkoznak munkatársaik a gyermekek bizalomképével, a teljesítmény­hez való hozzáállásukkal, élet­történet-feldolgozásukkal, konfliktus­él­ményeikkel. Ebben segítséget nyújtanak pszichológusaik, szociális munkásaik, teológusaik, hitoktatóik.

Kothencz János arról is beszámolt, kiemelt figyelmet fordítanak az intézményes hálózat teljes, folyamatos fertőtlenítésére, a lakás- és gyermekotthonok ál­­talánosnál is jobb higiéniájának biztosítására. Ebben segíti őket, hogy a Szeged–Csanádi Egyházmegye rengeteg fertőtlenítőszert biztosít a gyermekvédelmi szakellátás számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában