Páratlan növénykincseket rejt a természet fehér-tói patikája

2020.05.25. 15:04

A gyógyteák tanösvénye

A természet patikája hihetetlenül gazdag, a Fehér-tó partján valóban a lábunk előtt hevernek kincsei. Ábrahám Krisztián oktatási referens vezetésével gyógyhatású növényekkel ismerkedtünk meg egy szakvezetéses túrán.

Tóth A. Péter

Gyógynövények tucatjaiba botlunk lépten-nyomon a Fehér-tó melletti tanösvényen.

Fotó: FRANK YVETTE

A piócás ember helyett egy képzett szakember vezetett minket a Fehér-tó mentén húzódó Sirály tanösvényen. Szombat délután a Tisza-völgyi Bemutatóháznál rögtönzött gyógyteakóstolóval indult a szakvezetéses túránk, amely bő két órás sétával folytatódott a Kiskunsági Nemzeti Park szabadon látogatható területén.

Évszázadok óta ismert gyógyhatású növényeink

– Egy-egy ilyen túra alatt akár 25-30 fajt is találunk, kezdve a vérehulló fecskefűvel, amit teaként nem használunk, ám külsőleg ismert szemölcsökre való használata. Akácvirág, zamatos turbolya, lómenta, lándzsás útifű, növényfajok az egészségünk megtartására – mondta lapunknak Ábrahám Krisztián, oktatási referens, majd hozzátette: – Valójában ezek közül sok fajjal nap mint nap találkozunk, esetleg nem figyelünk arra, hogy jótékony hatásuk is lehet.

Szokatlan receptek

Dióleveleket legjobb június elején gyűjteni, majd száraz, árnyékos helyen megszárítani. A dió teája gyulladáscsökkentő hatású. Az élénkpiros pipacsok nemcsak a festők vásznára kívánkoznak, szirmaikat kosárkába kell szedni, nehogy összetöredezzenek. Langyos vízben áztatott teája nyugtató hatású. Az útszéli zsázsa levelének íze a karalábé és a retek zamatát idézi, apróra metélve kiváló zöld fűszere a körözöttnek, s ha megszomjazunk, ivóvíz híján zöld nádszálak friss belső részének rágásával csillapíthatjuk szomjunkat a forróságban.

Kuruzslás helyett szakszerű egészségmegőrzés

– Senkit sem biztatunk arra, hogy laikusként saját maga orvosolja betegségeit. Helyette vigyázzon az egészségére, tisztítsa a szervezetét, és előzze meg a betegségek kialakulását. A gyógynövények használata nem helyettesíti az orvosi kezelést – hangsúlyozta a szakember.

Gyógynövények tucatjaiba botlunk lépten-nyomon a Fehér-tó melletti tanösvényen.
Fotó: FRANK YVETTE

Ábrahám Krisztián vezetésével idén nyáron és ősszel több alkalommal lesz lehetőség túrázni. Az érdeklődők a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján találnak naprakész információkat a tervezett túrákkal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában