A lézerek felfedezésének 60. évfordulóján látogatóközpont is nyílt az ELI-ben

2020.05.18. 12:00

Konzorcium jöhet létre az ELI-ALPS működtetésére

Benyújtották a kérelmet a szegedi lézeres kutatóközpontot jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozására Brüsszelben. A hétvégén a lézerek felfedezésének 60. évfordulóján látogatóközpont is nyílt az ELI-ben.

Hajó Edina

A lézerfizika fejlődéséhez járulhat hozzá a ELI-ALPS. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– A lézerfizika úttörői tisztában voltak azzal, hogy a lézer több szempontból jobb lesz minden addig ismert fényforrásnál, de azzal nem, hogy milyen tudományos-technikai forradalmat indítanak el. Mára a lézerek az élet szinte minden területén megjelentek, a vonalkód-leol­vasótól az orvosi műtőn át a gravitációshullám-detektálásig, és olyan alkalmazások épülnek rájuk, mint például a nagysebességű optikai adatátvitel, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlenek a hétköznapjaink – fejtette ki közleményében Szabó Gábor lézerfizikus, az ELI-ALPS ügyvezetője május 16-án, a lézerek felfedezésének 60. évfordulóján.

Ebből indultak ki Európa vezető lézerfizikusai, köztük a Nobel-díjas Gerard Mourou, amikor 2005-ben elkészítették az ELI tudományos megalapozására szolgáló tanulmányukat. A javaslat nem titkolt célja egy tudományos nagyberendezés létrehozása volt, amely évtizedekre irányt szab a lézerfizika fejlődésének. A tudósok álma időközben valóra vált, megépült az ELI, amelynek egyik helyszíne a szegedi kutatóközpont.

A lézerfizika fejlődéséhez járulhat hozzá a ELI-ALPS. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A szegedi lézeres kutatóközpont közleményében tudatta, a tudományos nagyberendezések beruházási költségei olyan mértékben megnőttek, hogy ezek előteremtéséhez el­­engedhetetlenek a nemzetközi együttműködések. Ezt fel­­ismerve az Európai Unió illetékes szervei létrehoztak egy konzorciumot, amelynek rövidítése az ERIC. Ez jogi-adminisztratív keretet biztosít az adott nagyberendezés nemzetközi működtetéséhez. Ennek érdekében cseh szakemberek – Csehország, Magyarország, Olaszország és Litvánia, mint alapító tagok képviseletében – múlt hét pénteken Brüsszelben benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt, ezzel lehetőség lesz arra, hogy az ERIC koordinálja a közös felhasználói programokat és a technikai működést. Az ELI-projekt fő célja az, hogy a következő évtizedben meghatározó módon járuljon hozzá a lézerfizika fejlődéséhez.

A szegedi intézetben szombaton nyitották volna meg a nemrég elkészült látogatóközpontot, azonban a járványügyi körülmények megakadályozták ezt. Így az ünnepélyes meg­­nyitó helyett, a karanténmegoldások szellemében egy rövidfilmet készítettek, amely a www.eli-alps.hu oldalon te­kinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában