A kerékpárosok biztonságáért fejlesztenek

2020.06.30. 18:38

A kerékpárosok biztonságáért fejleszt Szeged uniós forrásból

Öt városrészében teszik könnyebbé, biztonságosabbá a kerékpározást, és fejlesztik a buszmegállókat. Emellett a 47-es út és a Ladvánszky utca találkozásánál korszerű csomópontot építenek.

K. A. R.

Szeged – 2020.06.30. Útszélesítés és kerékpáros út fejlesztése Baktóban az Alkotmány utcában. Képen: Szécsényi Rózsa alpolgármester. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A közösségi közlekedésben résztvevők számának erősítésén és a széndioxid kibocsátás csökkentésén dolgoznak a megyeszékhelyen. Ebben segíti az önkormányzatot az az uniós projekt, amelyben 1,4 milliárd forintot nyertek, ezt egészítették ki 226 millió forint önerővel. Összesen öt városrészben fejlesztenek – erről Szécsényi Rózsa alpolgármester számolt be június 30-án.

Hat méter széles lesz az Alkotmány utca, mely kerékpáros nyomvonalat is kap. Fotó: Karnok Csaba

Elmondta, az Algyői útnak a Ladvánszky, Baktói és Diadal utcák forgalmas találkozásánál korszerű csomópontot építenek ki. A főúton kerékpárral és gyalog is biztonságosan lehet majd átkelni, az Algyői útról a Ladvánszkyba balra kanyarodó helyi járatú autóbuszok pedig előnyben részesülnek. A Baktói utca közvetlenül az Algyői útba torkollik majd. Hat méterre szélesítik az Alkotmány utcát, míg a Ladvánszky és a Kokárda utca közötti szakaszon a teljes útfelületet felújítják. Új-Petőfitelepen az Acél utca kap új burkolatot, emellett a két városrész több utcájában is kerékpáros nyomvonalat jelölnek ki.

A Székely soron kerékpárút épül a Belvárosi híd felé közlekedőknek, a másik irányba kerékpáros nyomot jelölnek ki. További tizenkét utcában lesznek még ilyen felfestések.

A Temesvári körút kerékpárútja is megújul. Fotó: Kuklis István

A Temesvári körúttal párhuzamos kétirányú kerékpárutat felújítják, a Kis Tisza és a Tápai utcák között pedig kerékpárút épül. A Temesvári körút Székely és Népkert sori csomópontjaiban biztonságos megoldást alakítanak ki az autóbusz-közlekedésre és a biciklisek átvezetésére.

Rendbe hozzák a Csillag téri körforgalom, és balra kanyarodó sávot hoznak létre a Szilléri sugárúton a Retek utcai csomópontban. A körtöltésen átvezető útszakaszt 8,5 méterre szélesítik. Átépítik a Retek–Róna–Szamos utcai csomópontot, utóbbi utcában kerékpáros nyomot is kijelölnek.

A projektben megújul 16 buszmegálló, a Budapesti körúton pedig buszsávot alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában