Helyi közélet

2020.06.27. 16:36

A szegedi katicabogár feltalálójára emlékeztek – Fotók

Muszka Dániel, kibernetikus, informatikus, kutató és feltaláló június 30-án ünnepelné kilencvenedik születésnapját.

Munkatársunktól

Az emléknap résztvevői Muszka Dániel utolsó, félbemaradt alkotása, a Haszontalan gép működésébe is bepillantást nyertek. Fotó: Frank Yvette

Ez alkalomból emléknapot szerveztek tiszteletére az általa alapított Informatika Történeti Kiállításnak otthont adó Szent-Györgyi Albert Agóra, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) munkatársai szombaton.

A megjelentek múltidézésük során felelevenítették Muszka Dániel legjelentősebb találmányait, mint a szegedi logikai gép, a szegedi katicabogár, a négy nyelven beszélő, ember alakú informátor, melyet az idegenforgalmi hivatal számára készített, az elektronikus harang, melyet a szegedi dóm számára alkotott és a szegedi robotember. A résztvevők méltatták terjedelmes informatikatörténeti gyűjteményét is, melynek válogatásából 2014-ben az Agórában nyílt színvonalas kiállítás.

 

– Muszka Dániel nagyon jól látta a hétköznapi ember józanságával, hogy mi mire használható a hétköznapi életben, a tudományban, az iparban. Azt is látta, hogy a tudomány és a technika fejlődése mellett kár kidobni a régebbi modelleket. Tudománytörténeti jelentősége vitathatatlan – fogalmazott beszédében Zombori István, történész, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója.

Szalay Imre, az NJTSZ igazgatója elárulta: a tárlat hamarosan egy Muszka Dániel emléksarokkal bővül majd.

A rendezvényen részt vett a tavalyelőtt elhunyt feltaláló özvegye, Náray Zsuzsanna is, aki az emléksarok első tárgyaiként férje kitüntetéseit ajándékozta az intézménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában