Van, aki a piacról, más a fáról szereti

2020.06.11. 15:13

Beköszöntött a cseresznyeszezon

B. A.

Az Alsóváros peremén is ropogós már a cseresznye.

Fotó: Balázs Andrea

A gyümölcsfákban évente kétszer csodálkozhatunk: a tavaszi virágzáskor és, amikor termést hoznak. Az udvarokban, házak előtt már jócskán piroslik a cseresznye, így azoknak, akik kertes házban laknak sokszor nem kell a piacig vagy a zöldségesig menni, hogy jót lakmározzanak ebből a kora nyári finomságból. Aki pedig beéri pár szemmel, az az utcán sétálgatva lekaphat néhányat más fájáról.

Az Alsóváros peremén is ropogós már a cseresznye.
Fotó: Balázs Andrea

Az idén az átlaghoz képest jóval kevesebb cseresznye termett, mivel a tavaszi hónapokban ezeket a rügyeket sem kímélte a fagy, a kevés csapadék pedig tovább nehezítette a megmaradt virágok termékenyülését. Sajnos ezért az áruk is magasabb lett, idén legalább 20-30%-kal vásárolhatjuk drágábban a cseresznyét.

Persze, nem mindenki szereti nyersen ezt a csonthéjas gyümölcsöt. Van, aki szívesebben fogyasztja befőtt formájában a vasárnapi ebéd mellé, de olyan is, aki a belőle készült szörpöt kedveli. Az egyik legfinomabb változata kétség kívül a pitébe szórt, porcukrozott cseresznye. Nem utolsósorban, egyre nagyobb teret hódít erjesztett formában is. A meggy mellett a házi borászok egyik legfinomabb nedűje az édes, gyorsan bódító cseresznyebor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában