Napszínes

2020.06.24. 17:30

Boszorkányok parkoltak Gátsoron

Modern kori boszorkányok száguldoznak az Ásotthalomhoz közeli tanyavilágban, Gátsoron, aminek ékes bizonyítéka, hogy tandem járművüket a tanyamúzeum és közösségi ház udvarában álló gémeskút mellett pihentették, az arra járó gyerekek legnagyobb örömére.

Arany T. János

Ásotthalom – 2020.06.22. Élmény és kalandtábor kezdődött lovaskocsizással a Gátsori Közösségi házban. Képen: Horváth Máté és Farkas Levente Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Azért is lehetnek modernek ezek a gátsori boszorkányok, mert kerékpárüléssel, kerékpárkormánnyal és még egy biciklilámpával is felszerelték járművüket.

A megtalálók, Horváth Máté és Farkas Levente azt mondták, még nem láttak igazit, csak műboszorkányt. Levente aztán hozzátette, egyik osztálytársa itt lakik a soron, és máskor is látta már a seprűt, akkor két bábu is ült rajta.

Nem csoda, hogy Gátsoron találkoztunk a boszorkány seprűjével, Magyarországon Szegeden voltak a legemlékezetesebb boszorkányégetések. Az egyik utolsót éppen Ásotthalmon állították bíróság elé. Az 1968-as „pör” igazából egy önbíráskodás miatt indított eljárás volt, melyet a boszorkánysággal megrágalmazott asszony indított.

A boszorkány a néphit szerint egy olyan lunáris vallást gyakorló nő vagy férfi volt, aki természetfeletti, démoni képességekkel rendelkezett, és rosszat, betegséget, pusztulást hozott, aki a népi mágiát, azaz a boszorkányságot gyakorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában