Helyi közélet

2020.06.03. 13:06

Felújították a faragott turult Nagymágocson – Fotó

Trianon 100. év­fordulójára Nagymágocson kö­­zösségi összefogással felújították a turulszobrot, ami a falu Lapos nevű részének dombján található.

Kovács Erika

A turul ismét olyan szép, mint amikor felavatták. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

A szobor most újra régi fényében tündököl.

– Öt évvel ezelőtt önkor­mány­zatunk és támogatóink jó­­voltából készülhetett el a turulszobor, ami Simmer Sándor csongrádi fafaragómes­ter keze munkáját dicséri – mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere.

A turulszobor a Lapos tele­pülésrész dombján áll. A he­­lyet azért hívják Laposnak, mert annak idején a Károlyi gró­fok onnan nyerték a kastély­hoz és egyéb építményeikhez szükséges agyagot. Így a terület mé­­lyebb fekvésűvé vált. La­­pos dombja pedig mindössze néhány éve keletkezett. A szennyvízberuházáskor oda hordta a kivitelező a kitermelt földet.

A turul ismét olyan szép, mint amikor felavatták. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

–Önkormányzatunk minden évben lenolajjal kezelte a szobrot, hogy ne száradjon ki. A rászálló por miatt a turul befeketedett. Trianon 100. év­fordulójára azonban ismét régi pompájában tündökölhet a szobor. Egy nagymágocsi baráti társa­ság, amelynek tagjai között festők, iparosok, kereskedők is vannak, lecsiszolták, és olyan felületkezelővel vonták be, ami megakadályozza az újbóli elfeketedést. A példamutató tár­­sadalmi munkáért köszönet Juhász Róbertnek, Kun Zsolt­­nak, Rácz Pálnak, Volo­sciuc Mihálynak és Simondán Pálnak – mondta Szebellédi Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában