Simor Márton szobra küllemben a kerecsensólyomra hasonlít

2020.06.03. 11:00

Helyére szállt a turul Székkutason – Fotók

Turulszoborral emlékezik Székkutas Trianon 100. évfordulójára. A szobor közadakozásból és az önkormányzat támogatásával készült. Alkotója Simor Márton szegedi szobrászművész. A turulmadarat pünkösd vasárnapján emelték a helyére, a posta melletti parkban felállított 2 méter magas obeliszkre.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Száz esztendeje, hogy Ma­­gyarországra kényszerítették a trianoni békediktátumot. Máig ható következménye, hogy el­vesztettük országunk területének kétharmadát. Képviselő-testületünk méltó módon kí­­vánt megemlékezni a szomorú évfordulóról – mondta Szél István polgármester.

Turult álmodott Székkutasnak

– Az a megtiszteltetés ért, hogy én készíthettem el Székkutas Trianon-emlékművét. Vissza­nyúltam a gyökerekig. Egy klasszikus turulemlékművet álmodtam meg a településnek, amit az önkormányzat jó­­váhagyott – említette meg a szobor talapzatra helyezése után Simor Márton szobrászművész, aki kutatásokat végzett ebben a témában, mivel nagyon sokféle turulábrázolás létezik.

 

A kitárt szárnyakról angyalok is eszünkbe juthatnak

– Úgy döntöttem, a kerecsensólyom karakteréből indulok ki, amit, az erejét tekintve, a sassal vegyítettem, vagyis a madárra nem ornitológiai szempontból kell tekinteni. A kitárt szárnyakról a védelmező angyal is eszünkbe juthat.

Simor Mártontól megtudtuk, nem volt egyszerű kitalál­­ni, hogy milyen váz tartsa az agyagot, hogy megmaradjon a szárnyak légiessége.

– Az agyagszoborról negatívot készítettem, majd a darabjait egy öntőmester segítségé­­vel bronzból öntöttük ki. A ré­­szeket összehegesztettük. A szobor a cizellálás után zöldes patinát is kapott – sorolta az egyes munkafázisokat a szobrászművész. A turulmadarat bő félórás munkával emelték a helyére.

Augusztus 20-án lesz a szoboravató

A szobor súlya közel negyed tonna, a szárnyfesztávolsága 2 méter. A talapzat magja monolit beton, amit süttői mészkőlappal burkoltak. A talapzat hát­­oldalán Juhász Gyula Trianon című verséből vett idézet olvasható: „Nem kell beszélni róla sohasem, / De mindig, mindig gondoljunk reá.”

Székkutason június 4-én 20 órakor tűzgyújtással, gyertyagyújtással emlékeznek a szobornál Trianonra. Az avatását pedig augusztus 20-án tervezik. Mint megtudtuk, a park, ahol a szobor áll, nevet is kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában