Helyi közélet

2020.06.24. 11:54

Kevesebb jut Szegeden sportra és kultúrára is

A tegnapi ülésen 17 napirendi pontot tárgyaltak a tagok, köztük a költségvetés módosítását, amiben komoly elvonások is szerepelnek, a koronavírus-járvány miatt. Ennek a legnagyobb vesztesei a városi tulajdonú cégek.

S. Z.

Forrás: DM

Fotó: Bákai Sándor

Ahogy minden közgyűlés előtt, a héten is összeülnek a bizottságok, hogy megvitassák azokat az előterjesztéseket, amelyekről majd pénteken dönt a testület. Kevesebb jut sportra és kultúrára is.

Nem ért oda minden képviselő idejében a Jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság keddi ülésére. Volt, aki azzal viccelt, hogy csak Dorozsmán talált parkolóhelyet, ezért késett pár percet. A bizottság, illetve a tagjai véleményezhetik a közgyűlés elé kerülő előterjesztéseket. A tegnapi ülésen 17 napirendi pontot tárgyaltak a tagok, köztük a költségvetés módosítását, amiben komoly elvonások is szerepelnek, a koronavírus-járvány miatt. Ennek a legnagyobb vesztesei a városi tulajdonú cégek. Ezeknek amúgy is volt bevételkiesésük, és például az IKV teljes éves működési támogatását elvonhatják, ha megszavazza a módosítást a képviselő-testület pénteken.

A módosított költségvetés tervezetéből egyébként az is kiderül, hogy az egyik legnagyobb vesztese a járványnak a Szegedi Közlekedési Kft., hiszen a tömegközlekedésből szinte azonnal eltűnt 100-ból 80 utas, ami csaknem 750 millió forint mínuszt jelent.

A Városkép és Piac Kft.-nél a bérleti díjak lemondása miatt 193 millió forint bevételcsökkenés volt, de kevesebb pénz folyt be a Hulladékgazdálkodási Kft.-hez és a Cserepes so­­ri piachoz is.

A bizottsági ülésen elhangzott az is, hogy a sportegyesületek támogatását is megnyirbálják. Ezek a korábbi pénzük 75 százalékából gazdálkodhatnak majd.

Kiderült, hogy a jelenleg érvényes szerződések június 30-án amúgy is lejárnak, így a következő, július 1-től érvényes dokumentumokban már a karcsúsított költségvetés számai szerepelnek majd.

Megszorítás vár a kulturális területen tevékenykedő szervezetekre, egyesületekre is, de Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester elmondta, hogy velük, és a sportegyesületekkel is egyeztettek a költségcsökkentésről.

A bizottságon átment az összes tervezet, a végső döntést pedig majd pénteken hozza meg a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában