Motorosok verték fel az utca csendjét szegeden, kedvesét akarta kiszabadítani a kellemetlenkedéssel

2020.07.14. 18:30

Lányszöktetés és szerelmi dráma Szegeden – 1931-ben is voltak izgalmak

Néhány nap különbséggel két igen szokatlan esetről is hírt adott a Délmagyarország 1931-ben. Felsővároson egy rossz hírű fiatalember idegesítette választottja szüleit a motoros haverokkal, a Lóverseny téren pedig igazi szerelmi dráma bontakozott ki.

Farkas Judit

Fiatal pár a Stefánián, 1929-ben. Azokban az években kevésbé boldog párokról is beszámolt a Délmagyarország. FOTÓ: FORTEPAN/SZENT-ISTVÁNY DEZSŐ

 

Kalandos történet lányszöktetéssel, közelharccal, szobafogsággal és happy enddel – ezzel a címmel közölt cikket az 1931. július 30-ai Délmagyarország. Évek óta udvarolt egy jómódú felsővárosi lánynak egy fiatalember, akiről „nem a legjobb hírek keringtek”, ezért a szülők nem egyeztek bele, hogy feleségül vegye. Amikor látták, hogy komoly a szándék, az apa kitalálta, hogy „elhódíttatja” lányát az érdemtelen vőlegénytől. Felbérelt egy másik fiatalembert – lánya szerelme azonban egymás után két este véresre verte, így visszaadta a megbízást.

Motorosok a ház előtt

Jött másik, ő sem sokáig bírta a kiképzést. Ekkor a család úgy döntött, erőszakkal távolítja el az udvarlót, de a lány a védelmére kelt. „A két tábor között közelharc fejlődött ki, amelynek a vége az lett, hogy úgy a vőlegényt, mint a leányt megverték.” A lány szállodában éjszakázott, apja másnap hazavitte, és onnantól kezdve hét lakat alatt tartották. Udvarlója „elhatározta, hogy addig fog kellemetlenkedni a családnak, amíg meg nem unják. Másnap este már összes motorbiciklis barátjait felvonultatta a családi ház elé és hajnalig pufogtatták gépeiket az ablakok alatt”. Ki azonban nem tudta szabadítani a kedvesét, aki éhségsztrájkba kezdett.

Fiatal pár a Stefánián, 1929-ben. Azokban az években kevésbé boldog párokról is beszámolt a Délmagyarország.
FOTÓ: FORTEPAN/SZENT-ISTVÁNY DEZSŐ

Az apa engedett

Apja dunántúli rokonokhoz vitte, de onnan is majdnem megszöktette az udvarló, a pályaudvaron kapták el őket. Miután a lányt visszavitték Szegedre, mindketten öngyilkosságot követtek el – szerencsére mindkettőt időben felfedezték. A közös ismerősök ekkor az apához fordultak a szerelmesek érdekében, aki végül engedett. A fiatalember – aki egyébként leendő apósát is rendesen elverte – elmehetett a családhoz – bemutatkozni.

Egy nappal később megírtuk: Szécsi István 20 éves gyári munkás kétszer rálőtt forgópisztollyal Nagy Rózsi 18 éves varróleányra. Szomorú történet bontakozott ki a hírekből: évek óta szerették egymást a fiatalok, Rózsi 13 éves volt, amikor megismerkedtek. Már a házasságot tervezték, amikor kiderült, hogy István vesebeteg. Egy műtét után azt is megtudta: gyógyíthatatlan.

Közös öngyilkosság

Elkeseredésükben úgy döntöttek, közös öngyilkosságot követnek el. Este 8 órára beszéltek meg találkozót a Lóverseny téren, azt hazudták otthon, túlórázni mennek. A férfi kétszer is rálőtt a lányra, egyszer a szívére, egyszer a mellcsont felé célzott. A lövések azonban nem ölték meg Rózsit. István harmadszor már nem fogta rá a pisztolyt szerelmére, elindult mentőért telefonálni. Rózsit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, vőlegényét, aki a pisztolyt a Cserepes-sori tóba dobta, letartóztatták. Amikor a lány kihallgatható állapotba került, megerősítette, hogy közösen határozták el, végeznek magukkal. Augusztus 9-én már arról írt lapunk, hogy szabadlábra helyezték a súlyos beteg férfit, akinek első útja Rózsa betegágyához vezetett. A „megható találkozás” alatt megbeszélték, hogy a következő héten egybekelnek, és ez elé senki sem támasztott akadályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában