SZIN, Deja Vu – Az augusztus végi fesztiválok is veszélybe kerültek

2020.07.19. 12:00

Óriásit bukhatnak a szervezők

Két hét múlva derül ki, meg lehet-e tartani augusztus 20. után a tervezett fesztiválokat. Szegeden a Deja Vu időpontját már nagy költséggel átszervezték nyár végére, amely ennek ellenére most ismét veszélybe került, de a SZIN-nek is nagy veszteséget jelentene, ha idén elmaradna.

Timár Kriszta

Szeged – 2019.08.31. SZIN szombat esti koncertek a partfürdőn. Képen: Bagossy Brothers Company koncertje. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Az augusztus 20-i rendezvénye­ket már lemondta a kormány, arról pedig, hogy a nyár végi fesztiválokat meg lehet-e tartani, július végén dönt. Erede­tileg augusztus 15-ig volt ér­­vényben az 500 fő feletti létszámra vonatkozó rendezvénystop, látva azonban a környező országokban folyamatosan nö­­vekvő betegszámokat, könnyen lehet, hogy két hét múlva ezt meghosszabbítják. Akkor pedig több rendezvényszervező komoly bajba kerül, hiszen voltak, akik a tavaszi döntés után nem kis költséggel átszervezték augusztus végére programjaikat – ebben az esetben feleslegesen.

Deja Vu: Tíz külföldi fellépőt előre kifizettek

A Deja Vu fesztivál például ilyen: június helyett az augusztus 20-i hétvégére helyeztek át minden programot a szervezők, és úgy tervezték: az első nagy szegedi buli lesz a hosszúra nyúlt programnélküliség után. Kovács Ádám főszervező lapunknak elmondta, hatalmas veszteséggel kellene számolniuk, ha nem lehetne megrendezni a fesztivált. – A tíz külföldi fellépőnk mindegyikét kifizettük előre, a magyarokkal is aláírt szerződésünk van, és ezek közül több még a koronavírus előtti időszakban készült, vagyis erre vonatkozó biztosíték nincs benne. De a dátummódosításnak is jelentős volt a költsége, valamint egyévnyi szervezés és kampány is kárba veszne, ha ilyen döntés születne – sorolta. Hozzátette: nem látja indokoltnak, hogy nyár végén ne lehessen fesztiválokat szer­vezni, hiszen szabadtéri ren­dez­vényekről van szó. – A strandok, bevásárlóközpon­tok, mozik és focimeccsek is látogathatók, mitől lennének mások a koncertek? – tette fel a kérdést, majd megjegyezte: ha a fesztiválszezon bedől, az magával rántja a turizmust és a vendéglátást is.

Szegedi ifjúsági napok: Pénz az ablakban

A Szegedi Ifjúsági Napokat ugyan nem kellett más időpontra átszervezni, és egyelő­­re úgy tűnik, a szerződések is védik a szervezőket, azonban így is jelentős veszteséget okoz­­na, ha az augusztus végi buli el­­maradna. Jávorszky Iván, az IH Rendezvényközpont ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a külföldi fellépőktől visszakapják a már kifizetett gázsit, ha a rendezvény a szervezők önhibáján kívül marad el, az árfolyamveszteség azonban ebben az esetben az összeg nagysága miatt már jelentősnek mondható. A marketing- és szervezési költségek pedig mind felesleges kiadásnak számítanának, ha a SZIN elmaradna.

– Mi optimista tervet készítettünk, és továbbra is azt gon­doljuk, megtartjuk a fesztivált. Az előadókkal mindenesetre úgy tárgyaltunk, hogy ha ez mégsem sikerülne, úgy jövőre jönnek el, így ha egy évvel később is, de bepótoljuk a koncerteket – tette hozzá.

Más fesztiválok is veszélyben

Az ország más fesztiváljai is ve­szélyben vannak: nyár végén tartanák meg az EFFOT-ot, a Strandot, a Fishing on Orfűt, a Campust és a Kolorádó Fesztivált is. Ezek szervezői szintén a hónap végi döntésre várnak. De Szeged későbbi programjai is kérdésessé válhatnak két hét múlva, hiszen szeptemberben még lenne egy halfesztiválunk, egy repülőnapunk és egy Borterünk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában