Kerékpárút építése és útbővítés miatt vágták ki a növényeket a szakemberek

2020.07.24. 19:44

Rengeteg fát újratelepítenek, csak nem annak a környezetében, ahol kivágták őket

Fiatal példányokat vágnak ki a Székely soron, mert túl közel vannak az oda tervezett kerékpárúthoz – a 21 fát másutt pótolják majd, mert ott nincs hely. A Lugas utcánál kivágott példányok környezetében 48, másutt további 166 fát telepítenek a tervek szerint, a beruházások szeptemberre készülnek el.

Farkas Judit

Több fát is kivágtak az újszegedi ligetnél kerékpárút építés miatt. Helyhiány miatt itt nem tudják újratelepíteni, így máshol teszik azt. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Megírtuk: az újszegedi ligetben és a Lugas utcánál is fákat kellett kivágni a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden projekt második ütemében. A ligetben 20, a Lugas utcánál majdnem 70 fa esett áldozatul a kerékpárút építésének és az útbővítésnek. Hogy a lombkorona mennyisége a vá­­rosban állandó maradjon, a kivágott fákat a szegedi szabályozás szerint pótolni kell. Milyen fajta és mennyi idős fákat vágnak ki, ezeket milyen fákkal helyettesítik, és hol ültetnek majd – tettük fel a kérdéseinket az önkormányzatnak, amikre a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. válaszolt.

A Székely soron, a liget szélén egyes fák olyan közel vannak az oda tervezett kerékpár­úthoz, hogy azt nem tudják megépíteni anélkül, hogy megsértenék az út mellett kihajtott növények gyökerét. A fák között van vadon szaporodott mezei szil, akác, vadszilva, bodza és magas kőris, méretük alapján fiatal példányok. Összesen 21 fát kell kivágni, ebből 1 inváziós fajnak számít.

Több fát is kivágtak az újszegedi ligetnél kerékpárút építés miatt. Helyhiány miatt itt nem tudják újratelepíteni, így máshol teszik azt. Fotó: Frank Yvette

Ezek pótlására a ligetben helyhiány miatt nincs lehetőség. Ezért más helyeket fognak kijelölni az új fák számára, és azt is ennek megtervezése során döntik el, hogy milyen fajokat telepítsenek. A növényeket a tervek szerint 2021 tavaszáig pótolják – ezek a tudnivalók a liget fakivágásaival kapcsolatban. A Lugas utcai, töltésen átvezető útszakasz környezetében 48 fát fognak telepíteni a kivágottak helyett az útszélesítés után. További 166 fát ültetnek még el máshol, a helyszínek és a fafajok megtervezése folyamatban van.

Megtudtuk azt is, hogy a li­­get melletti kerékpárút megépítése és a Lugas utca körtöltésen átvezető útszakaszának kiszélesítése a tervek szerint szeptember elejére készül el. Ahogy előző cikkünkben is jeleztük, mindkettő a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem elnevezésű projekt keretében valósul meg, mégpedig európai uniós és önkormányzati forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában