Visszatért az élet a kiállítóterekbe

2020.07.08. 11:00

Látogassunk el a megye legszebb kiállítóhelyeire!

A körképünkben megkérdezett megyei múzeumokat, szabadtéri kiállítótereket a koronavírus-világjárvánnyal jelentős veszteség érte. De újraindult a turisztikai élet, és optimisták, abban reménykednek, ősztől ismét a megszokott látogatói létszám lesz kíváncsi a tárlataikra.

Imre Péter

Ópusztaszer, újra fogad látogatókat az Emlékpark fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A koronavírus-világjárvány után, július 1-jén nyitotta újra kapuit a vásárhelyi Tornyai Já­­nos Múzeum és Közművelődési Központ, a közgyűjteményen kívül a hozzá tartozó Alföldi Galéria, Emlékpont és Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely állandó és időszaki tárlatai így ismét megtekinthetők – tudtuk meg Miklós Péter igazgatótól.

Vásárhelyi kiállítások

A Tornyai-múzaumban a Hét­köz­napok Vénuszai állandó kiállítás és a Látványraktár mellett a Kiss Lajos néprajzkutató, múzeumigazgató életét és munkásságát bemutató Múzeum­őr, valamint a közgyűjtemény tavalyi állománygyarapításából válogató, Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlat várja a látogatókat. Az Alföldi Galériában Az Alföld művészete – a kezdetektől napjainkig című állandó kiállításon kívül az Eifert János fotóművész életművét bemutató Visszatekintés, az Emlékpontban – az állandón túl – Dömötör Mihály fotóművész Metamorfózis című tárlatával találkozhatunk.

Augusztusban nyílik az el­­múlt tíz év jelentősebb vá­sárhelyi és város környéki be­­ruházásaihoz kötődő feltá­rások régészeti anyagából tárlat, amelyen a szecessziós kerámiakincs is bemutatkozik.

– Jönnek az emberek, például Erzsébet-táboros csoportok, de még nem közelítjük meg a zárás előtti időszakot. Jósolhatóan idén 30-40 százalékkal kevesebb lesz a látogatónk, mint tavaly – mondta Miklós Péter.

A szegedi Móra Ferenc Mú­­zeum főépülete a tavaly kezdődött felújítási munkák után, várhatóan augusztus 14-én, pénteken 15 órakor nyithatja meg újra kapuit.

Csoportok érkeznek

A makói József Attila Múzeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna büszkén említette: a zárt helyiségű közgyűjtemények közül a megyében elsőként, június kö­­zepén, ők nyitottak először újra a vírushelyzet után, és a látogatók száma lassan eléri a tavaly ilyenkor jegyzettet.

– Sok turista érkezik, készül városunkba, és a szállásadók hozzánk is irányítják őket. Az ország több pontjáról jelentkeztek csoportok, Kecskemétről például egy 150 fős, és főként a trianoni centenáriumi kiállításunk érdekli őket. Egyszerre ennyi embert nem tudunk ott fogadni, de láthatók más tárlataink – például a skanzen, a Ford T-modell és Galamb József, az 50 évvel ezelőtti, 1970-es árvizet bemutató –, és majd kisebb csoportokra bontva, forgószínpadszerűen kalauzoljuk őket a különböző helyeken. A hétvégéken erős a látogatottságunk – közölte lapunkkal az igazgatónő.

A nemzeti történeti emlékparkban sem tolonganak még az emberek.
Fotó: Kuklis István

Optimisták

Csongrád-Csanád megye leg­na­gyobb múzeumi attrakciója, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark május 19-től üzemelt csökkentett üzemmódban, jú­nius 23-tól pedig minden kiállítása, produkciója – a Feszty-körkép is – megtekinthető.

– Újraindult a turizmus, még alacsony a látogatottság, de optimisták vagyunk. Úgy kalkulálunk, augusztus 15-től, a nagy nyílt rendezvényekkel igazán beindulhat az élet, és őszre visszaállhat a régi rend – közölte Kertész Péter igazgató. Hozzátette: erre nagy szükség lenne, mert a tavaszi húsvétos, pünkösdös, kirándulós időszak elmaradása mintegy 250 millió forintos bevételkiesést jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában