Nagyot szólt a három fontos rézágyú

2020.08.05. 19:50

Ágyúszóval emlékeztek a szőregi csata hőseire – Fotók

Százhetvenegy éve augusztus ötödikén ágyúk robajától volt hangos a szőregi Vedres töltés. Dembinszky Henrik és Hajnau, nagyjából kétszáz ágyú mögül nézett farkasszemet egymással. Bár akkor a csatát elvesztettük, a magyar katonák mégis követendő példát mutattak hazaszeretetből.

T. A. P.

A megemlékezők rácsodálkoztak a három fontos ágyúból felharsanó éktelen robajra. Fotó: Frank Yvette

A szőregi csata 171. évfordulóján a viadal magyar hőseire emlékeztek a Hősök terén. A megemlékezéseknek évek óta főszereplői a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik idén is katonai egyenruhában, díszsortűzzel tisztelegtek a negyvennyolcas bajtársak emléke előtt.

– Augusztus ötödikén a visszavonuló magyar fő sereg itt szenvedte el azt a vereséget ami később a temesvári csatavesztéshez vezetett. Érdekesség, hogy ezekben a napokban több kiváló magyar tábornok, köztük Mészáros Lázár, Aulich Lajos, és Visoczki József is Szegeden tartózkodott, mégsem találtak megfelelő vezetőt a seregnek – mondta lapunknak Vass László hagyományőrző ezredes. Hozzátette, Perczel Mór jó választás lett volna, de összeveszett Kossuth Lajossal, aki ezért végül gróf Dembinszky Henriket nevezte ki a sereg élére. Bár Dembinszky kiváló katona volt, Szőregnél gyakorlatilag harc nélkül adta föl Szegedet az osztrákoknak.

Százhetvenegy éve Dembinszky 60 ágyút ásott be a szőregi Vedres-töltésbe, vele szemben Hajnau serege 150 ágyúval kezdte lőni az állásokat. Ezek között voltak hasonló, három fontos ágyúk, olyanok, mint amilyet az ünnepség végén elsütöttek a szegedi tüzérek.

A megemlékezésen rövid beszédet mondott Avramov András szőregi képviselő, majd Horváth István, a Genéziusz Színház vezetője szavalt egy Petőfi-költeményt. Az ágyúlövés előtt Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna részönkormányzati képviselő és Avramov András koszorút helyezett el a szőregi hősök emléktáblájánál.

A megemlékezés részeként megszólaltatott három fontos tábori ágyú hiteles másolata volt. A tűzszerszám elnevezése az ágyúgolyó méretére utal. A tekintélyes hangú ágyúval egy másfél kilós, három font tömegű golyót nagyjából 2 kilométerre lehetett ellőni. A rendezvény végén az ágyúszót követően két díszőrséget álló honvéd adott le díszlövést a puskájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában