Pályázati forrásból és adományokból korszerűsítik

2020.08.06. 20:17

Célegyenesben Bogárzón a templom felújítása

Bogárzó búcsújáró templomának felújítása minden nehézség ellenére jól halad. A kivitelezők cserepeket és anyagi segítséget is szívesen fogadnak a munkák befejezéséhez.

Tóth A. Péter

Bogárzó búcsújáró templomának felújítása minden nehézség ellenére jól halad. A kivitelezők cserepeket és anyagi segítséget is szívesen fogadnak a munkák befejezéséhez.

Fotó: Szabó Imre

Tavaly ősszel kezdték meg a 113 esztendős bogárzói templom felújítását. Napjainkban újra a tanyavilág búcsújáró helye lett Bogárzó, ahol évente két búcsút rendeznek. Ősszel már a megfiatalodott épületben szeretnének misézni a híveknek.

Hamarosan egy kívül-belül megújult templomban misézhetnek majd Bogárzón.
Fotó: Szabó Imre

A tanyavilág temploma

Bogárzó bő évszázaddal ezelőtt még a Makó környéki tanyavilág egyik fontos centruma volt. A tanyavilág Páduai Szent Antal tiszteletére emelt templomát 1907. szeptember 1-jén szentelték fel. Farkas József, Makó akkori polgármestere 800 négyszögöl telket, a szükséges mennyiségű téglát és cserepet ajánlott fel a megépítésére. Az építőanyag helyszínre fuvarozását a környékbeli gazdák vál­­lalták. Napjainkra a templom állaga leromlott, az elszármazottak időről időre visszatérnek a búcsúra, a templom jelentősége ezért továbbra is nagy.

Rézcsillárok

A tetőszerkezet felújítása szépen halad, a hódfarkú cserepek új cseréplécekre kerültek, folyamatban van az elektromos hálózat felújítása, és még szeretnék bevakolni a megkopott külső falfelületeket.

– Két igazán szép rézcsillárt sikerült vásárolnom, darabját 60 ezer forintért. Ezekkel a belső világítást oldjuk meg, korábban ugyanis csak egy árva villanykörte adott némi fényt odabent – mondta lapunknak Farkas Szilárd, a templom gondnoka.

Hozzátette, ötven kúpcserepet Nacsa Ferenc makói vállalkozó adományozott nekik, segítségét ezúton is nagyon köszönik.

Elkél a segítség

– A villanyszerelés teljes kábelezése megtörtént. A templomtorony vakolási munkáival elkészültek, a főhajó külső vakolása szintén megtörtént. A napokban még kétféle sárga színezést kapnak a külső falfelületek – mondta Kávási Mihály projektvezető.

A mai napig 800 ezer forintnyi adomány jött össze, emellé pályázati forrásból további 10 milliót sikerült szerezni. Július elején Pálfai Zoltán plébános levelet küldött helyi vállalkozóknak, amelyben további segítséget kér a munkákhoz.

Négy színes üvegablakot készíttettek, amelyek magyar szentek arcképeit ábrázolják. A 650 ezer forintos tételt előre nem láthatták, remélik, hogy utólag sikerül pótolni ezt az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában