A kultúrát és a műveltséget sokra tartja

2020.08.04. 16:55

Novellával győzött Villő a Deákolimpián

Vajda Villő nem számított ekkora sikerre. A fiatal szegedi alkotó három éve ír novellákat, leginkább horrorban utazik. Úgy érzi, a komor, elvont, disztópikus hangulatok ábrázolása áll könnyen a kezére. 

Tóth A. Péter

Szeged – 2020.07.31. A Deák Ferenc Gimnázium irodalmi versenyének első helyezettje Vajda Villő 12.b osztályos tanuló lett. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Talán jól sikerült novellám kevés van, de próbálkozom, azután vagy sikerül, vagy nem. Ha jön egy hirtelen ötlet, azt leírom a jegyzetfüzetembe amit mindig magamnál tartok. Volt olyan írásom is, ami novellának indult, később könyvszerűség lett belőle – mondta lapunknak az idei Deákolimpia győztese.

A szegedi gimnázium irodalmi versenyére versekkel, novellákkal, regényekkel is lehetett nevezni. Idén a koronavírus-járvány miatt online bonyolították le a versenyt. Hanna a címe és a főszereplője is Vajda Villő novellájának, mellyel megnyerte az idei vetélkedést.

Gondolatok a könyvtárban

Villő egy korábbi ötletét csiszolta véglegesre az idei sulipályázatra. A komor történet a jövőben játszódik, főhőse, Hanna a Somogyi Könyvtár épületében magányosan él. Az idős hölgy az utolsó magyar ember aki beszéli még anyanyelvét.

– Az ország és a magyarok eltűnésével kapcsolatos ötlet akkor jött, amikor észrevettem, hogy sok fiatal nem szívesen él Magyarországon, illetve nem szereti, hogy magyar. Ez a mű egyfajta elmélkedés, hogy milyen lenne, ha nem létezne a hely, amit otthonunknak nevezünk. A könyvtár, mint helyszín több okból is fontos volt. Részben az olvasás és a művelődés fontosságát hivatott hangsúlyozni, részben pedig a saját könyvek iránti rajongásomat reprezentálja.

A Somogyi könyvtár meghatározó része az életemnek, ez adta az ihletet a tökéletes helyszínhez – mondta lapunknak Vajda Villő.

Vajda Villő két éve harmadik helyezést ért el ugyanezen a versenyen.
Fotó: Karnok Csaba

Műveltség egyenesen a könyvekből

Villő számára az egyik legfontosabb dolog az életben a műveltség, aminek az egyik megnyilvánulási formájának tartja a jó könyveket. Szeret kötelező olvasmányokat böngészni, kedvenc könyve Szabó Magda Abigélje. A győztes műben Hanna is ezt a kötetet adja ajándékba látogatóinak.

– Kevés embert ismerek, aki nemcsak sokat olvas, de kifejezetten művelt is, pedig az igazi klasszikusok mindig visszaköszönnek a mindennapokban – filmekben, sorozatokban, idézetekben. Minél műveltebb az ember, annál többet ért meg ezekből, ami csak hozzátesz az élményhez. Emellett meg kell említeni a szókincs, a választékos kifejezés, és a fantázia fejlődését is.

Szórakoztatás aktív pihenéssel

Az írás hobbi valamint egyben aktív pihenés Vajda Villő számára, amelyben kikapcsolódik.

A fiatal szerző önkifejezése legerősebb formájának tartja az irodalmi alkotást. Legyen szó gondolatairól, személyiségéről, tapasztalatairól, ezek mind-mind rendre megjelennek az írásaiban.

– Mint minden írásnak a szórakoztató irodalomban, ezeknek a novelláknak is a szórakoztatás a fő célja. Ha az emberek elolvassák, és tetszik nekik, akkor elértem a célomat. Örülök, ha magukkal tudnak vinni belőle valamit – egy gondolatot, egy érzést, vagy akár csak egy mondatot, ami nagy hatást tett rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában