Mától számos változás a parkolásban

2020.08.03. 08:45

Elvették a hatóságoktól és a szervezetektől a parkolókat

Komoly változások lesznek mától a parkolásban. Körülbelül négyszáz új, fizető parkolóhellyel lett több a városban, és mostantól a Huszár Mátyás rakparton sem lehet ingyen megállni. A parkolóhelyek természetesen eddig is megvoltak, de például csak a rendőrség, az ügyészség vagy éppen az önkormányzat dolgozói használhatták azokat.

Suki Zoltán

SMától bárki parkolhat a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt.

Fotó: Karnok Csaba

Még a februári közgyűlésen állt elő a momentumos Mihálik Edvin azzal, hogy mindenki fizessen a parkolásért Szegeden. Szerinte a belvárosban több mint 400 olyan parkolóhely van, amelyeket állami vagy önkormányzati cégeknek, hivataloknak tartanak fenn. A képviselő előterjesztésében azt írta, hogy ezeket a parkolókat vissza kell venni, hogy bárki használhassa. A közgyűlés elfogadta a javaslatot, ami mától lép életbe.

560 ezret hoz

Mihálik Edvin korábban arról is beszélt, hogy egy parkolóhely egy év alatt átlagban 560 ezer forintot hoz a városnak. Tehát a döntéssel 200 milliós bevétele lesz Szegednek, amit elméletileg a közösségi közlekedés fejlesztésére és a város zöldítésére költenek majd.

Mostantól tehát fizetnie kell a parkolásért az állami és önkormányzati hivatalok dolgozóinak, a képviselőknek, az ügyészségi dolgozóknak, de a rendőrök sem úszták meg a szigorítást.

Próbáltuk kideríteni, hogy pontosan hol, és mennyi új parkolóhely lesz, de nem jártunk túl sok sikerrel. Mihálik Edvin azt írta, hogy a rakparton körülbelül 100 új hely van, állami intézményektől 200, önkormányzatiaktól pedig ugyancsak 100 helyet vettek el. A képviselő egyébként ígért egy részletes listát is, ha megkapjuk, természetesen közzétesszük.

Mától bárki parkolhat a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Nem tudni mennyi lesz

Az említett lista egyébként információink szerint folyamatosan változik, és a következő napokban valószínűleg még nem lesz végleges. Ez pedig azért lehet, mert a rendeletben hagytak egy kiskaput a hatóságoknak és a hivataloknak. Ahol úgy döntenek, hogy hajlandóak évente egymillió forintot fizetni a városnak egy parkolóhelyért, ott megtarthatják maguknak a kényelmes megoldást. Hogy ezzel eddig mennyien éltek, nem sikerült megtudnunk.

Az azonban valószínű, hogy ma reggel sok dühös állami vagy önkormányzati dolgozó keresett idegesen parkolóhelyet, vagy ha nem, akkor azon mérgelődött, hogy mostantól neki is fizetnie kell. Ők pedig könnyen lehet, hogy ezt szóvá is teszik a főnökeiknek, akik pedig elképzelhető, hogy zsebbe nyúlnak.

Mobil automaták

Tehát amit eddig tudni lehet: a zöld zónában a Rerrich Béla tér, a Török utca egy szakaszán, a kormányhivatal Török utca felőli oldalán, a Kiss Ernő utcában, a Feketesas utca – Tisza Lajos körút közötti szakaszán is meg lehet állni bárkinek, csak fizesse ki a díjat.

Számtalan változás lesz a sárga zónában is.

A témában írt további anyagaink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában