Rombolhatja a közösségi együttélést

2020.08.06. 18:36

Hatályon kívül helyezik a vásárhelyi „spiclitörvényt”

A tervezettel ellentétben nem augusztus 13-án, hanem augusztus 7-én tartja újabb rendkívüli ülését Hódmezővásárhely közgyűlése.

Kovács Erika

20200708 Hódmezővásárhely Hódmezővásárhely Városháza Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

A 9 órakor kezdődő tanácskozás fő napirendi pontja „A bizonyos büntetendő cselekményekkel kapcsolatban bizonyíték szolgáltatásáért járó díj szabályairól szóló önkormányzati rendelet” hatályon kívül helyezése.

A június 27-én megalkotott, a köztudatba „spiclitörvényként” bekerült rendeletet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva vizsgálta. Álláspontjuk szerint a rendelet több jogszabályt – egyebek mellett a büntetőeljárási, a jogalkotási és a panasztörvényt – sért, továbbá rombolja a közösségi együttélés alapvető szabályait és normáit.

Juhász Tünde kormánymegbízott ezért törvényességi felhívásban kérte, hogy augusztus 7-éig helyezzék hatályon kívül a rendeletet, mert csakis így orvosolható a jogszabálysértés.

Márki-Zay Péter polgármester a vasárnapi élő videójában bejelentette, szabadsága miatt nem lesz jelen az ülésen, azt Kis Andrea alpolgármester vezeti le. Az előterjesztésből egyébként kiderül, a rendeletet ugyan visszavonják, de a városháza nem tesz le a „spiclitörvényről”, az átdolgozott változat szeptemberben kerül a közgyűlés elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában