A Szent Miklós

2020.08.13. 18:08

Emléktáblát kapott az egykori minorita szerzetes Szegeden – Fotók

Emléktáblát avattak szerdán a Szeged-Felsővárosi minorita Szent Miklós templomnál, plébániánál Petrás Incze János minorita szerzetes tiszteletére.

I. P.

Emléktábla avatás Petrás Incze János pap a moldvai magyarok életének és népköltészetének hiteles rögzítője emlékére a Felsővárosi minorita kolostor homlokzatán. Fotó: Karnok Csaba (KC)

Fotó: Karnok Csaba

A tudós, népdalokat, népzenét is gyűjtő pap életének ismertetése után az ünnepségen az emléktáblát Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa avatta el és mondott köszöntőt.

– Petrás Incze János annak szentelte életének egy részét, hogy megismertesse a világgal a moldvai csángók nyelvét, kultúráját, szokásait, hagyományait és zenéjét. Ezért is tisztelgünk most előtte, hazája és nemzete iránt elkötelezetten végezte munkáját – közölte a miniszteri biztos. Szilágyi Péter még elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít határon túli nemzettársaink sorsára. Közülük, az egyszerűsített eljárással, több mint 1 millióan szerezték meg a magyar állampolgárságot, amely az anyaországban élőkkel azonos jogokat biztosít számukra. Támogatja a csángóföldön épülő óvodákat, kultúrájuk ápolását is.

A forrófalvai születésű Petrás Incze János (1813-1886), a moldvai magyarok, csángók apostola, a moldvai magyarok életének és népköltészetének hiteles krónikása, 1831-ben és 1832-ben a felsővárosi minorita kolostor noviciátusában készült a papi és szerzetesi hivatására.

Az emléktáblát Topsi Bálint klézsei születésű csongrádi plébános áldotta, szentelte meg, az összegyűltek – több mint százan – együtt imádkozták vele a Mi atyánkot. Az eseményen a Népzenei Kamaraműhely, a Dugonics András Piarista Gimnázium kamaraegyüttese zenélt Fábri Géza és Fábri-Ivanovics Tünde vezetésével. A rendezvény zárásaként megkoszorúzták az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában