Teltház van

2020.08.10. 18:45

Rengeteg a gazdátlan cica, nem tud többet fogadni a Tappancs Tanya

Egy év alatt sem kerülnének már sorra a várólistás macskák a Tappancsnál, olyan sok a gazdátlan állat. Az alapítvány ezért létszámstopot hirdetett: bizonytalan ideig cicákat nem fogadnak be menhelyükre. Jelenleg közel félszáz vár örökbefogadásra, tele vannak a számukra kialakított helyiségek.

T. K.

Macskákat mostantól bizonytalan ideig nem fogad a Tappancs Alapítvány. Illusztráció: Török János

Fotó: Torok Janos

Létszámstop-ot hirdetett macskák számára a Tappancs Állatvédő Alapítvány. Tanyájukra bizonytalan ideig nem fogadnak be új cicát, férőhelyeik ugyanis tele vannak, a várólista pedig olyan hosszú, hogy egy év alatt sem kerülne sorra mindegyik állat.

- Naponta minimum tíz segítségkérő hívás fut be a vonalainkra elhagyott almokról, idegen macskák fialásáról garázsba, padlásra. Minden erőnkkel azon voltunk az elmúlt években, hogy segítsünk, de sajnos nem megy tovább – mondta Farkas Gabriella, az alapítvány elnöke. Mint mesélte, 2012 óta van lehetőség a menhelyen macskák elhelyezésére is, mostanra 6 helyiségben összesen közel félszázról gondoskodnak. Az egészséges állatok a kutyákhoz hasonló, nagy kifutókban játszanak, az elkülönített állatokról pedig kisebb helyiségekben gondoskodnak.

Macskákat mostantól bizonytalan ideig nem fogad a Tappancs Alapítvány. Illusztráció: Török János

– Macskák esetében a betegségeket lassabban lehet gyógyítani, tovább vannak karanténban, ráadásul az örökbefogadás is sokkal ritkább, mint kutyák esetében – mesélte az alapítvány vezetője, miért forognak lassan náluk ezek az állatok. – Bár mi ivartalanítva, chipezve, oltva és szűrve adjuk gazdához a macskákat, aki csak azért akar ilyen állatot, hogy legyen mit simogatni időnként, hamarabb kér el a szomszédba született alomból egyet, mint hogy örökbe fogadjon. Még úgy is, hogy az általunk elkért díj csupán a töredékét fedezi az állatokra addig fordított költségeknek.

Hogy meddig nem tudnak segíteni a gazdátlanul kóborló macskákon, azt Farkas Gabriella egyelőre nem tudta megmondani. Hangsúlyozta azonban, hogy a következő időszakban a lakosság tud tenni azért, hogy ne szaporodjanak el a cicák, méghozzá saját kedvenceik ivartalanításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában