Sütés, főzés, fellépők és tűzijáték

2020.08.16. 14:16

Új kenyér ünnep tűzijátékkal Pusztaszeren – Galéria

Új kenyér ünnepet tartottak szombaton Pusztaszeren a piacon és a mellette lévő területen. Az eseményhez kapcsolódva főzőversenyt rendeztek, két kategóriában díjazva a legjobbakat. A napot tűzijáték zárta.

Imre Péter

Losonczi Marianna kiveszi a kemencéből a pusztaszeri új kenyeret.

Fotó: Török János

- Hagyományosan, élesztővel készítettük a kenyeret. Kellett egyhez fél kiló liszt, egy teáskanálnyi só, egy kávéskanálnyi cukor, 2,5 deka élesztő és 3 deci langyos víz. Jól kidolgoztuk a tésztát, félóráig kelesztettük, majd a következő gyúrás után még 15-20 percig kelesztettük, utána bekerült a kemencébe – sorolta a pusztaszeri Losonczi Marianna, miközben arra vártunk, hogy az óvoda udvarán lévő kemencében megsüljön az első új kenyér.

Máté Gábor polgármester és Sági Mihályné Teréz, a Pusztaszer Községért Közalapítvány vezetője elmondta: Leader-pályázaton nyertek forrást színpadra és hangosításra, ennek részeként kellett egy fellépős – a hétvégén Varga Miklós és a pálmonostorai Zönge zenekar – rendezvényt szervezni. Ez lett az egyébként hagyományos új kenyér ünnep, melynek keretében főzőversenyt is tartottak, amire hét csapat nevezett – folyamatosan érkeztek a helyszínre, nem egy időben kezdték a főzést -, kettő sült- és öt a pörkölt kategóriában.

- Vegyes sültes tál készül falusi módszerrel, csirkemellfilével, csirkeszárnnyal és tarjával, mustáros, hagymás ízesítéssel – közölte a későbbi kategóriagyőztes, Orovecz Zoltán. Szomszédjukban a dalárdások is sütögettek, bár a séf, Papp István azt mondta, az csak nasi, az igazi ételük a saját recept alapján bográcsban főzött húsos káposzta. A 8 fős tini vagy csikócsapat – legidősebb tagjuk 17, a legfiatalabb 14 éves volt – marhapörkölttel készült, egyikük azt mondta a nekik segítő nagypapájának:

– Kicsit sós lesz tata, és még fűszerhiányos. Sikerült a minőségen jelentősen javítani, ugyanis a pörköltek között ez lett a nyerő, úgy hogy az ítészek csak a számokat ismerték, azt nem kik, melyik csapat bújuk meg mögötte. Mindhárom zsűri 10-est adott a marhapörire.

A fellépők nagy sikert arattak, Varga Miklós az István, a királyból is énekelt számokat, majd két dalt új lemezéről, melynek témája a trianoni békediktátum és következményei, és a Vén Európa sem maradhatott ki. Az új kenyér megáldása, megszentelése után a Zönge zenekar, majd a zenés nosztalgia est következett, a napot pár perces tűzijáték zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában