Írószerek, táskák és rajzeszközök

2020.09.04. 15:13

Adományokkal segítették a tanévkezdést a Mátrixban

Sok család költségvetését terheli meg rendkívüli módon a szeptemberi iskolai tanévkezdés. Ezen próbált enyhíteni a Mátrix közhasznú alapítvány, amely 6000 nélkülöző kisgyermeknek és családjuknak osztott ingyenes írószercsomagokat.

T.A.P.

Szeged 2020.09.04. rászorulóknak osztott tanszercsomagokat a Mátrix közhasznú adomány fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Szeptember 4-én már háromnegyed tízkor húsz-huszonöt méter hosszan álltak sorba az emberek a Tisza Lajos körúti Centerke Adományozó Központ előtt. Tízre hirdették meg a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársai az ingyenes adományosztó programot, sokan szerettek volna írószereket kapni.

Idejében kellett jönni

A szőregi Török Károlyné, és lánya Török Szilvia a sor elején álltak, közvetlenül a bejárat előtt.

– Háromnegyed kilenckor már idejöttünk, mi voltunk az elsők. A többség kilenc után, fél tíz körül érkezett. Előzetesen idetelefonáltunk, és azt mondták, érjünk ide minél hamarabb, mert egy-két óra alatt el szokott fogyni minden – mondta lapunknak Török Károlyné, majd hozzátette, unokájának, a negyedik osztályos Rómeónak jöttek, meglepetésért.

– Számunkra is meglepetés lesz, mert nem tudjuk pontosan mit kapunk odabent. A kisfiú legjobban egy iskolatáskának örülne, mert a táskája már az első nap tönkrement. Egy tolltartót is szeretnénk adni neki.

Fejenként nyolc darabot választhattak a rászorulók a kihelyezett írószerekből, rajzeszközökből.
Fotó: Kuklis István

Sok a rászoruló

A Mátrix közhasznú alapítvány 2003 óta működik, és évente több mint 10 ezer támogató csomagot oszt szét. Az adományokat olyan hátrányos helyzetű emberek kapják, akik vagy idősek, egyedülállók, vagy olyan rendkívüli élethelyzetben vannak, ami nehézségeket okoz számukra.

– Tíz éve indítottunk egy Szeretet Csoki programot, amelyben a jobb módú családokat arra kértük, hogy egy-egy szelet csokival járuljanak hozzá karácsonykor a nélkülözők megsegítéséhez. A program sikerét mutatja, hogy tavaly 24 ezer tábla csokoládé jött össze. Ennek a programnak a mintájára írószereket és játékokat gyűjtöttünk. Ebből az adományozásból jött össze a hatezer gyermeket támogató írószercsomag – fogalmazott Rácz Anett, alapítványi vezető.

Önkéntesek dolgoznak

A Centerke Adományozó Központban a munkát önkéntesek végzik, a nyugdíjas Tóth Bálintné is a körúti központban dolgozik.

– Amikor meghirdette a Mátrix alapítvány, hogy önkénteseket vár, mi nagyon szívesen jöttünk segíteni. Fogadjuk az adományozókat, aki pedig vinne adományt, annak segítünk válogatni. Nyugdíjas vagyok, a szabadidőmet szívesen rászánom a keddi és a pénteki munkára – közölte.

A Centerke kedden és pénteken 10-től 16-ig tart nyitva. Akinek segítségre van szüksége, vagy szeretne adományozni az ebben az időszakban megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában