napszínes

2020.09.30. 16:57

Becsavarodott a nyárfa Újszentivánon

Újszentivánon az Újvilág utcában különleges fára bukkantunk. Egy családi ház előtt áll a fiatal fekete nyár, melynek törzse többszörösen megcsavarodva nyújtózkodik az ég felé. Szabó József Kristóf, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum erdőmérnök tanára segített megértenünk az érdekes jelenséget.

Tóth A. Péter

Több tényező együttesen okozhatta a fekete nyárfa csavarodott növekedését.

Fotó: Tóth A. Péter

-Az őshonos fekete nyár gyorsan nő, így azon a helyen – egy kocsibejáró mellett, az utcán – nem szerencsés, mert rövidesen gondokat okozhat méretével. Egy korábbi sérülés helyrehozása és a fény utáni törekvés okozhatta a fa furcsa növekedését – mondta lapunknak a szakember.

Több tényező együttesen okozhatta a fekete nyárfa csavarodott növekedését.
Fotó: Tóth A. Péter

A fekete nyárfák valóban hatalmasra nőhetnek, Magyarország eddig ismert legvastagabb törzsű fája is ehhez a fajtához tartozik. A 12 méteres törzskörméretű Pörbölyi Titán Magyarország legnagyobb fája, amely a Gemenci erdőben a Móric-Duna partján található. Ugyanebből a fajtából jelenleg még hét olyan példányt ismernek hazánkban, melyeknek törzskörmérete meghaladja a tíz métert.

A magassági versenyben azonban a fenyők toronymagasan vezetnek. Hazánk legmagasabb fája is egy somogyi duglászfenyő. Az Iharosberényben élő faóriást tavaly előtt mérőszalaggal 51,65 méter magasnak mérte Lajkó Bendegúz famászó bajnok. Igaz, hogy az újszentiváni fekete nyár méretében jóval elmarad rekorder társaitól, ám különleges formája az Újvilág utca érdekes díszévé avatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában