Már három központjuk van az országban

2020.09.19. 20:43

Bográcsoztak a maszkkészítő angyalok

Kézmosás közben találta ki a koronavírus-járvány elején Brillmann Zsolt, hogy szájmaszkokat varrjanak olyanoknak, akik nem tehetik meg, hogy erre költsenek. Ő sem gondolta, hogy a kezdeményezés ennyire sikeres lesz. Azonban mostanra kifogytak az alapanyagokból, ezért adománygyűjtő bográcsozást rendeztek szombaton a Betyárok tanyáján Szegeden.

Suki Zoltán

Szeged, 20200919. Szájmaszk készítõk bográcsozása a betyárok tanyáján. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Szájmaszk készítő angyalok segítséget kérnek. Ők azok, akikről már korábban megírtuk, hogy a járvány kezdetekor kezdtek maszkokat varrni, és azokat ingyen adták, annak aki kért belőle és a rászorulóknak. A csoport alapítója Brillmann Zsolt a közösségi oldalukon beszélt arról, hogy bajban vannak, mert szinte mindenből kifogytak. Eddig már nagyjából 130 ezer maszkot készítettek, de most nekik van szükségük segítségre. Ezért rendezték meg szeptember 19-én az adománygyűjtő bográcsozást Szegeden a Betyárok tanyáján.

Kézmosás közben

Brillmann Zsolt a Délmagyarországnak elmondta, hogy amikor kezdett felfutni a koronavírus-járvány első hulláma, akkor, kézmosás közben találta ki, hogy létrehoz egy csoportot a közösségi oldalon, ahova olyan embereket vár, akik megvarrják a védőfelszerelést, és olyanokat is, akik elviszik a maszkokat a megfelelő helyre.

- Kézmosás közben jött a csoport megalakításának ötlete még márciusban, a járvány elején. A cél az volt, hogy jó minőségű magyar termékkel tudjuk segíteni azokat akiknek erre szükségük van – mondta a Szájmaszk készítő angyalok ötletgazdája, aki először csak néhány barátját hívta meg a csoportba.

Jó hangulatú bográcsozáson gyűjtöttek pénzt az angyalok.
Fotó: Frank Yvette

Nincs megállás

Innen azonban nem volt megállás, sorra érkeztek a csatlakozók, és már három helyszínen van központjuk az országban. Az egyik Szegeden, a másik kettő pedig Budapesten és Debrecenben van, és a maszkkészítő angyalok csoportjának már több mint négyezer tagja van.

A munkát pedig megosztják egymás között. Aki például nem tud varrni, az futárkodik. Azaz, ha telefonálnak valahonnan, hogy tudtak vásznat szerezni, akkor valamelyikük elautózik akár Budapestig is, és elhozza a szállítmányt.

A csoport híre tehát már régen túljutott Csongrád-Csanád megyén, így kerültek kézzel készített védőmaszkok például budapesti kórházakba.

Kifogytak az alapanyagból

A maszkkészítők már csaknem 140 településen dolgoznak, és jelenleg négyszázan varrják a különféle színű, és mintázatú mosható védőeszközöket.

Eddig mindent saját erőből és pénzből csináltak, mostanra azonban ezt már nem tudják tartani, ezért döntöttek a már említett adománygyűjtő bográcsozás mellett. A csoport egyik tagja pásztortarhonyát készített, aminek adagját 1200 forintért kínálták, de adományozhatott az is, aki nem akart ebédelni.

Összesen 58 ezer forintot gyűjtöttek, és 700 maszkot is kaptak. Az angyalok egyébként nem elsősorban pénzt szeretnének, hanem alapanyagokat, amikből újabb maszkokat tudnak készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában