Védett lesz Móra fája

2020.09.21. 13:36

Ezekről volt szó a hétfői jogi bizottsági ülésen

Három pályázatot is benyújt Szeged.

K. A. R.

Szeged 2020.09.03. Városháza Polgármesteri Hivatal Sztrájk Fotó: Török János (TJ) Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

A jogi bizottság tagjai hétfői ülésükön döntöttek arról is, hogy védetté nyilvánítják azt a 130 éves kocsányos tölgyet, ami alatt még Móra Ferenc is dolgozott, ezért a környéken élők Móra fájának hívják. A fa a Szélső sor 17. alatt lévő ingatlan szomszédságában található.

Az ülésen szó volt arról is, hogy 13 önkormányzati cégből 6 veszteségesen zárhatja az évet, ez nem véletlen, hiszen a koronavírus miatt tízmilliókat vont el az önkormányzat tőlük. Német Ferenc és Szabó Bálint képviselők szerint azonban számos környező település piaca nem számol veszteséges évvel, Szegeden viszont a Cserepes sori piac mégis ezt teszi. Szerintük nem állna elő ilyen helyzet, ha másfél hónapig nem tartották volna zárva az árusítóhelyet, ezzel a kereskedőknek is komoly anyagi kárt okozva.

Kiderült, most már a Szegedi Közlekedési Kft. szállítja el a közterületen hagyott járműveket, miután az önkormányzatnak megszűnt a szerződése a Roncs-Autó Kft.-vel. Beszámoltak arról is, hogy azok a jogcím nélküli lakáshasználók, akik tartozással rendelkeznek és nem szabálykövetők, szankcionálásra számíthatnak, míg a szabálykövető jogcím nélkülieknek szolgálati lakásokat adnak, elsősorban ebben az önkormányzatnál és a városi cégeknél dolgozók részesülhetnek.

Három pályázatot is benyújt Szeged. Egyiket a Szegedi Tudományegyetemmel és a Cogprofile Kft.-vel közösen szeretnék megvalósítani, a projektben online diagnosztikai módszereket és egyéni remediációs tréingeket dolgoznak ki a 65 év felettieknek. Szintén pályázat útján fejlesztenék Tápé energiahatékonyságát, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének javaslatára pedig jelentkeznek az Elérhető Városok Díjra, amellyel azokat a városokat ismerik el, amelyek sokat tesznek az akadálymentesség érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában