Idén januárban kezdődött a munka

2020.09.02. 15:30

Jelentős csúszással, de megújult a Vörösmarty

Miután elkészült az Odessza városrész fejlesztése uniós forrásból, nem sokkal utána az ott lévő általános iskola fejlesztésének is nekiláttak. Másfél év csúszás után korszerű intézményben kezdhették meg a tanévet a gyerekek és a pedagógusok.

K. A. R.

Szeged 2020.09.01. Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

Mintegy 310 millió forint uniós támogatást nyert Szeged még 2016 novemberében a Vörösmarty Mihály Általános Iskola energetikai korszerűsítésére. A pályázati dokumentumok szerint a fejlesztésnek 2018. december 31-ig kellett volna lezárulnia, de ez a közbeszerzési eljárás csúszása miatt nem történt meg.

Idén január 28-án kezdődött el a munka, melyhez a szegedi önkormányzat 252 millió forint saját forrást tett hozzá. A tanévkezdés előtt néhány nappal pedig el is készült az energetikai fejlesztés.

562 millió forintot költöttek az általános iskolára.
Fotó: Török János

A több hónapon át tartó korszerűsítés során 234 nyílászárót és 181 radiátort cseréltek ki, felújították a fűtési rendszert, újrafestették az osztálytermeket és a folyosókat. Napelemeket szereltek az épületre, elvégezték a lapos tető hő- és vízszigetelését, továbbá a homlokzat is szigetelést és új színt kapott. Az iskola villámvédelmi rendszere is megújult.

Az épületben akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki. Ezenkívül az akadálymentesítés részeként a vakokat és gyengénlátókat taktilis burkolati jelek és Braille-­írásos információs tábla segíti a tájékozódásban.

Érdekesség, hogy ezeket a munkálatokat úgy végezték el, hogy tavaly az Odessza városrészt már megújították és nyáron át is adták, az iskolát mégis kihagyták a sorból, pedig a forrás megvolt rá.

A most megvalósított projekt eredményeként az intézmény szebb és modernebb lett, az üzemeltetésére pedig kevesebbet kell költeni. A felújítást a közbeszerzési eljárásban nyertes Dél-Konstrukt Zrt. végezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában