Olvasói levél

2020.09.19. 17:02

Kamionok verik fel az éjszaka csendjét a Horgosi úton

A Horgosi út közelében lakik szegedi olvasónk, akinek megkeserítik az éjszakáit a kamionok. Aludni nyaranta a kompresszorok zaja miatt csukott ablaknál tudnak, zajszintmérés még csak nappal volt.

Farkas Judit

A kamionok klímája, hűtőkompresszora is okozhat zavaró zajt az éjszakában.

Fotó: Horváth Balázs

„Az éjjeli kamionforgalom, a targoncacsörgés, a bűz! A házamtól 10 méterre!” – olvastuk a kommentet a háztartási zajkeltésről szóló augusztus 22-ei cikkünk alatt, ahol azt sorolták olvasóink, milyen zajok hozzák ki őket a sodrukból.

Ebben a témában kaptunk olvasói levelet a Martonosi utcából. Noé Zoltán arra panaszkodott, évek óta tart az éjszakai zajszennyezés a Horgosi úton – ezzel az utcával párhuzamos a Martonosi. A Horgosi út 23-mal szemben van egy telep, ahol éjszaka várakoznak a kamionok, és időnként bekapcsolnak a hűtőkompresszorok, klímák – a zajtól nyitott ablaknál nem tudnak aludni a nyári melegben. Olvasónk jelezte, hogy az idei nyár folyamán is küldött már emiatt panaszos levelet az önkormányzatnak, de egyelőre még nem történt semmi.

Nappali mérés zajlott az elmúlt években, ám olvasónk panasza az esti, éjszakai órákra vonatkozik: több alkalommal jelezte SMS-ben is esti időpontokban, hogy tapasztalható a zaj. Arról érdeklődött, hogyan lehetne elérni, hogy a lakóházaktól távolabb várakozzanak a kamionok?

A kamionok klímája, hűtőkompresszora is okozhat zavaró zajt az éjszakában (illusztráció).
Fotó: Horváth Balázs

Szeged megyei jogú város önkormányzatát megkeresve kiderült, hogy a fent említett zajterhelés elsősorban a városüzemeltetési iroda hatáskörébe tartozik. Felmerülhet ugyanakkor a birtokvédelem lehetősége is, tekintettel a zaj zavaró jellegére – ezt az sem zárja ki, ha a megengedett határértékeket a hanghatás nem lépi át.

„Egy birtokvédelmi szempontú vizsgálatnál egy adott berendezés, tevékenység által keltett és méréssel minősíthető környezeti hatás (például zaj) még abban az esetben is lehet zavaró, szomszédjogi, birtokvédelmi szempontból aggályos, ha a forrás egyébként a környezetvédelmi jogszabályok alá tartozik és megfelel az azokban előírt határértékeknek.” – áll az önkormányzat válaszában, ám az ügy nem ennyire egyszerű. Figyelemmel kell lenni arra is, tudtuk meg, hogy a vizsgált zavaró körülmény egy üzemszerű működésből eredő, indokolatlannak nem tekinthető tevékenység, ezért mérlegelni szükséges a két fél érdekeit és jogait.

A későbbiekben visszatérünk rá, született-e megoldás olvasónk problémájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában