Nincs gyógyszerhiány

2020.09.30. 07:45

Nem rohanták meg a patikákat a járvány második hullámában

A második hullámtól kevésbé tartanak a magyarok, emiatt gyógyszereket és vitaminokat sem vásárolnak akkora mértékben, mint tavasszal. A Kálvin téri patika vezetője szerint fontos lenne az immunrendszer megerősítése.

Kiss Anna

A patikavezető szerint ahogyan tavasszal, úgy most is fontos lenne az immunerősítés. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Bár több felületen is arról lehetett olvasni a közelmúltban, hogy ismételten hiány alakult ki a hazai gyógyszerkészletben, a Csongrád-Csanád megyei patikák polcai nem erről árulkodnak. Ez abból is adódik, hogy a koronavírus második hullámának érkezésekor nem alakult ki olyan roham a gyógyszertárakban, mint tavasszal, az első hullámkor.

– Nem tapasztalom, hogy annyian vásárolnának immun­erősítőket, multivitaminokat, tüneti kezelésre alkalmas készítményeket, mint tavasszal. Ennek egyik oka lehet az, hogy tavasszal csak átmenetileg, pár napig volt hiánycikk néhány vitamin, a fájdalom- és lázcsillapító, valamint a köhögéscsillapító. Ezeket megelőzés céljából vásárolták nagyobb mennyiségben. Másik ok szerintem az, hogy tavasszal mindenki nagy járványra volt felkészülve, ehhez képest Magyarországon igen kevés volt a megbetegedések száma – mondta lapunk kérdésére Nagy Ildikó, a szegedi Kálvin téri Pingvin Patika vezetője.

A patikavezető szerint ahogyan tavasszal, úgy most is fontos lenne az immunerősítés. Illusztráció: Karnok Csaba

Hozzátette, az emberek most sokkal kevésbé félnek a vírustól, mint tavasszal, annak ellenére, hogy jelentősen több az új beteg és nagyobb az esély a megfertőződésre.

– Ez veszélyes lehet, ezért most különösen fontos a szájat és az orrot eltakaró maszk viselete és az immunrendszer megerősítése – hívta fel a figyelmet.

Nagy Ildikótól megtudtuk, jelenleg nincs kevesebb gyógyszer az országban, mint amennyi a vírushelyzet előtt volt. Megjegyezte, vannak ugyan hiánycikkek, de ezek nagy része helyettesíthető egyenértékű gyógyszerekkel.

Továbbra is lehetőség van arra, hogy telefonon írassuk fel a gyógyszereket az orvossal, így e-receptet állítanak ki, amit bármelyik patikában elérnek, bárhol kiváltható. Nagy Ildikó szerint egyre többen értik, hogyan működik az e-receptes gyógyszerkiváltás, ami egyre népszerűbb.

– Ügyfélkapus hozzáféréssel az eeszt.gov.hu oldalon bárki hozzáférhet az egészségügyi adataihoz, többek között a már kiváltott és jelenleg is aktív e-receptjeihez. Akik nem tudják követni, hogy milyen gyógyszereik vannak felírva, lehetőség van azok kinyomtatására a gyógyszertárban – részletezte. Elmondta, így ők is könnyen és minimális papírmunkával tudnak gyógyszert kiadni. Minden információ egyértelműen és könnyen olvashatóan megvan számukra a betegről és a gyógyszereiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában