Szemétszüret a Tiszán

2020.09.22. 18:21

Százötven evezős gyerek halászta a vízi szemetet

Ifjú szegedi sportolók a Vízisport Egyesület és az ATIVIZIG közös akciójában igyekeztek megtisztítani a Tisza és a Maros folyók vízfelületét Szegeden és környékén. Néhány óra alatt tetemes mennyiségű műanyag palackot gyűjtött össze a két csapat.

T. A. P.

Utánpótlás korú szegedi sportolók és vízügyesek együtt szorgoskodtak a folyók rendbetételén.

Fotó: Karnok Csaba

Nem mindennapi hulladékgyűjtésre vállalkoztak az NKM Szeged Vízisport Egyesület evezősei. Az utánpótláskorú kajakosok és kenusok kora délután indultak útnak a vízitelepről, hogy leszüreteljék az őszi PET-palacktermést.

– Igazgatóságunkhoz egy szívet melengető megkeresés érkezett a Vízisport Egyesület sportolóitól. Mi, akik a vízparton és a vízen is dolgozunk sokszor szembesülünk az úszó műanyag palackok tömegével. A szegedi sportolók arra kértek, próbáljuk meg együtt, vízi járműveinkből közös erővel összeszedni a folyókat szennyező uszadékot.

Utánpótlás korú szegedi sportolók és vízügyesek együtt szorgoskodtak a folyók rendbetételén. Fotó: Karnok Csaba

Munkatársaink hajókról tisztítják a vízfelszínt – mondta lapunknak Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója. Hozzátette, mivel nagy gyakorlatot igényel a folyón való mozgás, edzői irányítással végzik a munkát a gyerekek.

A Tisza és a Maros folyók felsőbb szakaszairól szinte állandóan érkezik több-kevesebb hulladék, mennyisége az éppen aktuális vízállástól függ. A vízügyesek és a sportolók együtt szeretnének tenni a környezetükért, így született meg a „Tiszai szemétszüret” ötlete.

– Fogadókészséget tapasztaltunk az ATIVIZIG részéről, kölcsönösen azt reméljük, sikeres lesz a kezdeményezés és hagyományt tudunk teremteni a rendezvénnyel. Elsősorban az utánpótlás sportolóink vesznek részt az akcióban, hiszen a világkupán részt vevő felnőtt bajnokaink készülnek a világversenyre – fogalmazott Petrovics Kálmán, sportigazgató.

A rendhagyó edzésen mintegy százötven gyerek szedte a hajókból a folyó felszínén úszó PET-palackokat. A szemétgyűjtéshez zsákokat, kesztyűket és frissítőt az ATIVIZIG biztosított a sportolóknak. A népes gyereksereg hat edző irányításával tüsténkedett.

A termés. Fotó: Karnok Csaba

Két csoportra oszlottak, az egyik csapat a Maroson, a másik különítmény a Tiszán halászta a szemetet. A hulladékkal teli zsákokat az edzők motoros csónakjaiba tették, ezekkel szállították el a gyűjtött uszadékot a vízügy tápéi telephelyén lévő konténerbe.

– A rendezvény többcélú, egyrészt szeretnénk az emberek figyelmét ráirányítani a környezettudatos magatartásra, másrészt fontos, hogy a gyerekekben időben kialakítsuk a megfelelő hozzáállást a környezetvédelem ügyéhez – hangsúlyozta Petrovics Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában