Friss megyei hírek a járvánnyal kapcsolatban

2020.10.28. 15:34

Egyetemisták segítségét kérik a teszteléshez

Még kedden otthon lett rosszul a Molnár Róbert kübekházi polgármester, akiről kiderült, hogy elkapta a koronavírust. Október 28-án a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának dékánja pedig önkéntes munkára hívja az ötöd- és hatodéves hallgatókat, akiknek a vírusminták levételében kellene segíteniük a mentőszolgálatot. A makói városházán pedig az ablakokon keresztül lehet ügyet intézni.

Munkatársunktól

20200923 Szeged Elúsztak a laborok, mennyivel gyorsabb a PCR teszt, ha fizetünk érte? Képen: C-vitamin klinika udvarán egy konténerben veszik a mintát covid-19 teszthez. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba / Illusztráció

A Szegedi Tudományegyetem ötöd- és hatodéves hallgatóinak segítségét kérte a koronavírus-járvány miatt az orvostudományi kar dékánja. Lázár György professzor a kar közösségi oldalán azt írta, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai már több mint napi nyolcezer tesztet végeznek, amit egyre kevésbé bírnak. Ezért kérte, hogy jelentkezzenek azok az ötöd- és hatodéves hallgatók, akinek van jogosítványuk, és már legalább két éve vezetnek is.

Nekik is tesztelniük kellene a koronavírus-gyanús embereket.

Október 29-én indul a mintavétel

A mintavételhez szükséges felkészítést a mentőszolgálat területi szerveitől kapják meg, az utazáshoz szükséges autót pedig az Országos Rendőr-főkapitányság adja, de ezek persze nem villogóval felszerelt rendőrautók lesznek. A dékán azt írta, hogy a mintavétel-segítő tevékenység október 29-én indul, egyhetes turnusokban, pénteki váltással. Arra, hogy valószínűleg nem csak a megyében kell segíteniük az egyetemistáknak, abból lehet következtetni, hogy – ha szükség lesz rá – az Operatív Törzs ingyenesen biztosít szállást nekik.

A Facebook-bejegyzésből az is kiderül, hogy az egészségügyi kormányzat rövidesen konténeres szűrőállomásokat állít fel. Ezekbe hatodéves orvostanhallgatók jelentkezését várják, és itt is a mintavételeknél kellene a segítség. Lázár György azt is írta, hogy az önkéntes munkát, amire október 28-ig várták a jelentkezőket, beleszámítják a tanulmányokba.

Beteg lett a polgármester

Még kedden délután kübekházi otthonában lett rosszul Molnár Róbert polgármester, aki tesztet csináltatott, és beigazolódott, hogy elkapta a koronavírust. Ezt saját maga jelentette be a település közösségi oldalán. Azt írta, hogy nehézlégzéses fulladás és szédülés jött rá. Pár napja köhög, de nem ment el sem az ízlelése, sem a szaglása, ezért a teszt eredményéig megfázásra gyanakodott.

Szabadsága miatt október 22-én járt utoljára a hivatalában, pár kollégájával, a szobafestőjével találkozott csak, őket letesztelik hamarosan.

Lezárják a főbejáratot

Makón pedig azt jelentették be, hogy nem lehet bemenni a polgármesteri hivatalba, az Úri utca felőli bejáratát lezárják. Azoknak, akiknek mindenképpen személyesen kell ügyet intézni, erre az udvar felőli ablakon elérhető 2 irodában lesz lehetősségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában