Avart égetni tilos

2020.10.08. 12:30

Ingyen szállítják el az előkertek zöldhulladékát

Idén is térítésmentesen szállítja el a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a közterületen keletkezett zöldhulladékot október végétől december közepéig. Ha máshonnan származik, kiszámlázzák, ha kiszakad a gyenge zsák, a lakó takarít, avart égetni pedig idén már tilos.

Farkas Judit

20200429 Deszk Lenyesett zöld hulladék, ágak és fű kerül a komposztálókba. Képen: Illusztráció Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

Az ingatlan előtti zöldterület tisztán tartása a tulajdonos feladata, de a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ebben az évben is térítésmentesen szállítja el a közterületen keletkezett, biológiailag lebomló zöldhulladékot október 26-a és december 13-a között. Ennek azonban idén is feltételei vannak.

Átlátszó zsákot kérnek

A zsákokba csak az kerülhet, ami az előkertben keletkezett, és csakis zöldhulladék – ami nem a közterületről származik, azt pótdíjazás mellett szállítják el. A belső kertekben lehullott lombot, elszáradt növényeket továbbra is a kommunális­hulladék-gyűjtőben kell elhelyezni. Két, legfeljebb 2-szer 110 literes, lehetőleg átlátszó, kizárólag közterületi lombhulladékkal megtöltött zsákot lehet kitenni a kukák mellé, ezeket a kommunálishulladék-szállítás napján viszi el a társaság. Ha ez mégsem történik meg, arra kérik a lakókat, hagyják kint a zsákokat, elszállításukról később gondoskodnak.

a lakó takarít

Érdemes erős zsákot választani, mert ha kiszakad, nem a hulladékgazdálkodás takarít – erre kapacitásuk sincs –, hanem az ingatlantulajdonos. Azoktól az ingatlanoktól térítés ellenében, értesítő hátrahagyása mellett viszik el a lombhulladékkal megrakott zsákokat, amelyek előtt nincs a közterületen olyan növényzet, amelyiktől a kihelyezett hulladék származhat. Ugyanez érvényes a nem vagy részben nem lombhulladékkal telepakolt zsákokra is.

Elégetni tilos

Korábban megírtuk: ha sok zöldhulladékunk keletkezik a kertben, jó megoldás a komposztálás, valamint a hulladékudvarokban is átveszik, egy köbméterig díjmentesen. A kertben keletkezett lombot, növényi maradványokat az ügyfelek az ürítési napon 110 literes emblémás zsákban kirakhatják, amely a környezetgazdálkodás ügyfélszolgálatán kapható. Nagyobb mennyiség esetén konténert is rendelhetnek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től. Az avar, az elszáradt növényzet elégetését nem javasoljuk, idén január 1-jétől törvény tiltja a települések belterületén az avarégetést. Megírtuk: méréses vizsgálatokkal igazolták, hogy 50 kilogramm, tehát egy átlagos kupacnyi avar elégetése egy egész kistelepülés levegőjét erősen beszennyezheti. 6 órányi avarégetés annyira szennyezi a környezetet, mint 250 busz 24 órányi közlekedése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában