Ezt tanácsolja a rendőrség

2020.10.08. 07:48

Mit kell tenni, ha eltűnik egy rokon?

Megint eltűnt egy ember a megyében a közelmúltban. Most a csanyteleki Oláh Lászlót nem találják. Bár már régen nyilvános a rendőrség eltűnés miatti körözési listája, még mindig vannak tévhitek az eltűnésekkel kapcsolatban.

S. Z.

A rendőrség épületéből lett öngyilkos egy férfi Kecskeméten. Fotó: Donka Ferenc

Fotó: Donka Ferenc / Illusztráció

„A Csongrádi Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 55 éves Oláh László eltűnésének ügyében. A rendőrségre érkezett bejelentés szerint a férfi 2020. szeptember 11-én reggel csanyteleki otthonából ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról.” Ezt közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján még kedden. Az eltűnés miatti körözéseket a rendőrkapitányságok adhatják ki, a csongrádin Oláh Lászlón kívül még hét embert keresnek.

A legnagyobb, Szegedi Rendőrkapitányságon több mint ötven ilyen ügy van folyamatban.

Azonban nem egyértelmű, hogy egyáltalán ki számít eltűntnek és mikor kezdik keresni az embereket. Ahogy szinte mindent, ezt is egy törvény szabályozza.

A rendőrségi adatbázis fényképes adatlapokat tartalmaz személyleírással, születési névvel és dátummal. A jogszabály szerint eltűntnek kell tekinteni például azt az ismeretlen helyen tartózkodót, akiről azt feltételezik, hogy bűncselekmény áldozata lett. De eltűntként keresik azt is, aki cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, egészségi állapota, kora vagy más ok miatt képtelen magáról gondoskodni, és nem találják a rokonai vagy ismerősei.

Eltűntként keresik azt is, akit csak egészen egyszerűen nem találnak és nincs észszerű magyarázat arra, hogy miért nem. De többek között ide tartozik, ha valakinek egy természeti katasztrófában vész nyoma.

Az eltűnésekkel kapcsolatos legnagyobb tévhit, hogy az eltűnéstől számítva el kell telnie legalább 24 vagy 48 órának, hogy a keresés megindulhasson. Ez azonban természetesen nem igaz. A rendőrség minden ügyet mérlegel, de ha valaki bejelenti, hogy nem találja ismerősét vagy rokonát, akkor már kereshetik is.

Ha valaki nem találja rokonát vagy ismerősét, annak a területileg illetékes rendőrkapitányságon kell személyesen vagy elektronikus úton bejelentést tennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában