Tápára és Hódmezővásárhelyre is került díj

2020.10.08. 19:24

Négy Kézműves Remek díj került Csongrád-Csanád megyébe – Galéria

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kiírására 101 pályázat érkezett idén, ezek közül 38 érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek címet. Négy díj jutott idén Csongrád-Csanád megyébe – közölte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

delmagyar.hu

Telekné Tóth Ilona nem családi hagyományt követve tanulta meg a gyékényszövést, felnőttkorában csodálkozott rá arra, hogy milyen szép tárgyakat lehet szőni,

Forrás: DM

A hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész, a Szeged-Tápéról pályázó Telekné Tóth Ilona, a csanádpalotai Nagy Péter kötélgyártó kisiparos és a szegedi Szutor Gabriella tervezőgrafikus pályamunkája kapta meg az elismerést.

Telekné Tóth Ilona felnőttkorában csodálkozott rá arra, hogy milyen szép tárgyakat lehet szőni.
Fotó: DM

Csongrád-Csanád megyéből két önkéntes kamarai tagot díjazták sorozatban már másodszor: a hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész habán kék vacsorázó készlete, valamint a Szeged-tápéi Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész tápai szatyra részesült elismerésben. Mellettük még két megyei pályázó: Nagy Péter kötélgyártó kisiparos kender kötele, valamint Tóthné Szutor Gabriella tervezőgrafikus batikolt hímestojásai érdemelték ki a Magyar Kézműves Remek elismerő címet.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és a termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A koronavírus-járvány miatt idén először nem tartott díjátadó ünnepséget a pályázatot kiíró Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A Magyar Kézműves Remek címet elnyerő Csongrád-Csanád megyei pályázók díjait a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy későbbi ünnepségen adja majd át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában