Segítség a pályakezdőknek is

2020.10.20. 19:28

Így támogatják a pályakezdőket és a munkáltatókat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők munkaerő-piaci keresletének élénkítésére. Megyénkben az országos átlag alatti, „csak” 4,4 százalékos a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességben.

K. A.

A kérelmeket a járási hivatalhoz kell benyújtani (illusztráció).

Fotó: Karnok Csaba

A Vállalkozások munkaerő- támogatása című program 25 ezer álláskeresőt juttathat lehetőséghez. Ezt gyorsan és egyszerűen, elektronikus úton, egyetlen oldalnyi kérelem kitöltésével vehetik igénybe a munkaadók.

A támogatással az alacsony iskolai végzettségű és/vagy 25 év alatti álláskeresők munkába állása történhet meg, összesen 12,5 milliárd forint forrásigénnyel. Fontos feltétel, hogy a programban a munkáltatónak az álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell.

Havi 100 ezer

A támogatás mértéke teljes munkaidőben történő alkalmazás esetében havonta a bérköltség – bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó – 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek, részmunkaidős foglalkoztatásnál a támogatási plafon arányosan változik.

A programra október közepétől lehet jelentkezni, elektronikus ügyintézés keretében a nfsz.munka.hu oldalon. A kérelmeket a foglalkoztatást megelőzően az alkalmazni kívánt nyilvántartott álláskereső lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani.

A kérelmeket a járási hivatalhoz kell benyújtani.
Fotó: Frank Yvette

Pályakezdők

Mindenfajta támogatásra szükség van, a Csongrád-Csanád megyében nyilvántartott álláskeresők száma szeptemberben 8100 volt. Ez jóval kevesebb, mint a májusi, júniusi 10 900-as csúcs, viszont érdemben több a „békeidős”, januári 6800 nyilvántartott álláskeresőnél.

Az is egyértelmű, hogy segíteni kell a pályakezdőket, szeptemberben a nyilvántartás szerint 745-en kerestek állást a megyénkben, míg januárban ez a szám „csupán” 589 volt. Itt a csúcs nem feltétlenül a járványhoz kötődik, a júliusi 829 inkább a tanulmányok befejezésével van összefüggésben.

Kedvező adatok

Megyénk jobb helyzetben van, mint a két régiós szomszéd, Bács-Kiskun és Békés, nálunk csak 4,4 százalék a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességben, míg a szomszédoknál ez 6,6, illetve 9 százalék. Helyzetünk az országos 6,9 százaléknál is kedvezőbb.

Megyénkben szeptemberben 2328 ember kapott álláskeresési járadékot, januárban ez a szám 1895 volt – a csúcsot, 4601-gyel júniusban értük el. Az álláskeresési járadék átlagos összege nálunk 122 ezer 500 forint volt a múlt hónapban, ez 3 ezer forinttal alacsonyabb, mint amit Bács-Kiskun megyében kaptak, de 2500 forinttal több, mint Békésben.

Stagnált a foglalkoztatás

A GKI Zrt. október elején végzett lakossági felmérése szerint augusztushoz képest szeptemberben stagnált a foglalkoztatottság. A munkahelyre teljes állásban bejárók aránya 89 százalék, ez némi növekedést jelent. Nem történt jelentős változás a részmunkaidőben foglalkoztatottaknál, arányuk szeptemberben 6-7 százalék volt. A távmunkában dolgozók aránya a dél-alföldi régióban 2 százalékos, magasabb az országos átlagnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában