Ismét felgyúlnak a lámpások a kőfalnál

2020.10.30. 14:56

Tökfaragókat várnak szombaton Vásárhelyen

T. Sz.

A jól választott tök tovább bírja lámpásként. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA

Habár a tökfaragást sokan a jellegzetesen amerikai ünnephez, a halloweenhez kötik, igazából Magyarországon, Erdélyben is régi hagyomány; már a paraszti világban készítettek egymás riogatására szánt töklámpásokat. Sőt, néhol kifejezetten a halottak napja és mindenszentek idejéhez kötötték a népszokást.

A jól választott tök tovább bírja lámpásként. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA

A tök kiválasztása legalább annyira fontos, mint a technikai megvalósítás: a túlfaragott darabok például hamar megpuhulnak és összeroskadnak, ezért érdemes vastagabban meghagyni húsát. Lékelhető alulról, vagy skalpolható felülről, de fontos a kellően széles nyílás kialakítása a magok kiszedéséhez, amit nagyfejű kanállal vagy fagylaltszedővel a legegyszerűbb megtenni.

Ismét megvilágítják a kőfalat lámpásokkal az V. Tökfaragó verseny után, szombaton 17 órától a vásárhelyi Hordó Pizzériánál. Az eseményre már elkészített lámpásokkal is várják az érdeklődőket vagy helyszíni tökfaragásra invitálják a családokat, baráti társaságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában