2020.10.30. 14:56
Tökfaragókat várnak szombaton Vásárhelyen
A jól választott tök tovább bírja lámpásként. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA
Habár a tökfaragást sokan a jellegzetesen amerikai ünnephez, a halloweenhez kötik, igazából Magyarországon, Erdélyben is régi hagyomány; már a paraszti világban készítettek egymás riogatására szánt töklámpásokat. Sőt, néhol kifejezetten a halottak napja és mindenszentek idejéhez kötötték a népszokást.
A tök kiválasztása legalább annyira fontos, mint a technikai megvalósítás: a túlfaragott darabok például hamar megpuhulnak és összeroskadnak, ezért érdemes vastagabban meghagyni húsát. Lékelhető alulról, vagy skalpolható felülről, de fontos a kellően széles nyílás kialakítása a magok kiszedéséhez, amit nagyfejű kanállal vagy fagylaltszedővel a legegyszerűbb megtenni.
Ismét megvilágítják a kőfalat lámpásokkal az V. Tökfaragó verseny után, szombaton 17 órától a vásárhelyi Hordó Pizzériánál. Az eseményre már elkészített lámpásokkal is várják az érdeklődőket vagy helyszíni tökfaragásra invitálják a családokat, baráti társaságokat.