Szeged

2020.11.24. 11:19

Látványos, rendhagyó elemekkel újult meg a Stefánia és a Móra-park – Fotók, Videó

Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek.

delmagyar.hu

Fotó: DM

Látványosan átalakult a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér. Még zöldebb környezetben várják játszó- és pihenőhelyek, sportolási, szórakozási lehetőségek a gyerekeket és a felnőtteket – olvasható a Szeged Pólus Fejlesztési Nkft. közleményében.

Mint írták, összesen 1 milliárd 677,5 millió forintot fordított a város a beruházásra, ebből 850 millió forint uniós támogatás volt. A Móra parkban 4 díszfát, 12 tiszafát és 3500 virágot ültettek. A Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek. A területen a gyep is megújult, a Roosevelt téren még 370 évelő növényt is ültettek.

A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

A Stefánia parkjában a sportolni vágyók számára fitnesz eszközöket helyeztek el. A gyerekek megmászhatják a partra vetett halat vagy a gumidombot, felülhetnek a felújított forgó tányérra, futhatnak a mókuskerékben vagy labdázhatnak a pázsiton, amely a Lidice emlékkő előtt terül el.

A Móra parkban korszerű, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén. A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni.

Fotó: Hurton Benedek

A hangszórókból elsősorban klasszikus muzsika szól, de A Karib-tenger kalózai című film zenéje is felcsendül. Minden nap 13 és 19 óra között minden egész órakor elhangzik egy, két vagy három zeneszám.

Megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája is. Átépítették a Stefánia parkja melletti kiemelt szegélyt, a múzeumnál lévő trolimegállót és a színháznál a Vaszy Viktor térről az úton átvezető gyalogátkelőhely védőszigetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában