2023-ban lesz 300 éves

2020.11.04. 13:06

Rendbe hoznák a templomot

A Szent Rókus-templom 2023-ban ünnepli háromszázadik évfordulóját, a jubileumra a város szeretné felújítani. A műemlék épületet legutóbb tíz éve hozták rendbe, akkor külső felújításon esett át. Az épület belső résznek rendbehozatala akkor elmaradt, a rekonstrukciót azonban már nem lehet tovább halogatni.

Majzik Attila

A csongrádi Szent Rókus-templom beltere. Fotó: Gyönygyössy Orsolya

Fotó: Gyöngyössy Orsolya

Az 1723-ban épült Szent Ró­kus-templom Csongrád legrégebbi ma is látható és működő műemlék épülete. Mint Gyönygyössy Orsolya néprajzkutató gyűjtéséből kiderül, a templom felépítése Károlyi Sándor gróf nevéhez kötődik, az elkészült plébániatemplomot Mária menny­bevétele tiszteletére szen­telték fel. Szent Rókus pestis ellen óvó patrónus kultusza egy évtizeddel később, a 700 léleknél is több áldozatot követelő járvány kitörésének hatására jelent meg a városban: ekkor építettek fel egy Szent Rókus-, Rozália- és Sebestyén-kápolnát. Ezt a ká­­polnát a mai Nagyboldogasszony-templom elkészülte után, 1784-ben bontották le, annak főoltárát pedig a Belsővárosban állították fel. Abban az évben de­­dikálták a templomot Szent Rókus tiszteletére.

Nem tesz jót a párás levegő az értékes barokk oltár faanyagának.
Fotó: Gyöngyössy Orsolya

A patinás épület utolsó felújítása 2010-ben történt meg, ez a külső burkolat, a tető és ereszcsatorna felújítását tartalmazta, emellett az épületet szakaszosan aláfalazták, és új padlózat is készült. Az eltelt évek azonban időszerűvé teszik a belső felújítást, a falfestmények és szob­­rok restaurálását is.

A templom állapotát Hoffer Andrea festő-restaurátorművész, restaurátor szakértő mérte fel, ez alapján elmondható, hogy nem lehet elodázni a belső felújítást: a templom 1947-ben ké­­szült, csongrádi életképeket ábrázoló falfestménye blokkszerűen mállik és penészesedik, de szükségesek a magas eszmei értékű, fából készült szobrok és oltárok restaurálási munkálatai és a szabályozott klimatikus körülmények biztosítása is.

Mint Cseri Gábor alpolgármestertől megtudtuk, a felújítás költsége 120 millió forint körüli összegre rúg. Egyelőre egy ütemtervet készítenek a szükséges felújításhoz, és felveszik a kapcsolatot az egyházmegyével és a Miniszterelnökséggel is a lehetséges pályázatok, támogatások és engedélyek érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában