A Kiszomborért Alapítvány állta a költségeket

2020.11.23. 18:12

Újabb emlékfákat ültettek a kiszombori díszpolgároknak

Kiszombor nemcsak építészeti kincsekben gazdag, a falu közössége hosszú ideje igyekszik méltó módon megbecsülni jeles személyiségeit is. Tavaly díszparkot létesítettek, ahol minden díszpolgár egy-egy emlékfát kapott. A napokban újabb növényekkel gazdagodott a park.

Tóth A. Péter

Fotó: Endrész Erzsébet

– Bajnóczi Jánosban merült fel valamilyen emlék állításának az ötlete, majd az egyik kurátor, Görbe Boldizsár javasolta 2018 őszén a kuratórium tagságának a park létrehozását. Az első csemetéket tavaly áprilisban, az akkor még hét díszpolgárunknak szántuk. Ekkor döntés született, hogy az alapítvány a további díszpolgárok fáinak ültetését, és annak költségeit is vállalja majd – mondta lapunknak Endrész Erzsébet, a Kiszomborért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A kiszomboriak évtizedek óta példásan ápolják településük nevezetességeit, értékeit, éltetik a helyi hagyományokat. A Makó melletti községben számos olyan ember élt, és él, akinek életműve a település javát szolgálta. Legyen szó akár Barna Gyula tanár úrról, Majoros Ferenc doktor úrról, vagy Nagy-György Jánosról, az a közös bennük, hogy a közért dolgoztak, alázattal, becsületesen és a legnagyobb szerénységgel. A Kiszomborért Alapítvány kuratóriuma tavaly, az emlékpark létrehozásakor azt is vállalta, hogy minden újabb díszpolgárnak emlékfát ültet a templomkertben.

A Kiszomborért Alapítvány tavaly tavasszal azt vállalta, hogy minden díszpolgárnak emlékfát állít a templomkertben. Fotó: Endrész Erzsébet

– A közelmúltban négy újabb csemetét ültettünk, Nagy Tibor és Kiss Mária Hortensia fáit pótoltuk, valamint két személy, Borsi Sándor és Bokor János kapott egy-egy új emlékfát. A négy díszfa beszerzését Gazsi Gábor alapítványi tag vállalta, az ültetést Hajdú István helyi vállalkozó önkéntes munkában végezte. A korai juhar csemetékhez Rácz Ferenc vállalkozó adta a névtáblákat, a munkát a Kiszomborért Alapítvány költségén szerveztük meg – részletezte.

Kiszombor eddigi díszpolgárai, azaz a fák „tulajdonosai”: Majoros Ferenc nyugalmazott körzeti orvos, Rácz István Pál nyugalmazott pedagógus, Barna Gyula, Nagy-György János, Kiss Mária Hortensia pedagógus, apáca, Nagy Tibor, Kiszombor rendszerváltó polgármestere, és Endrész Erzsébet pedagógus, közösségszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában